Azurna obala

Azurna obala, uvijek spominjana po svojoj ljepoti i nadaleko poznata po glamuroznosti, pruža se na preko 100 kilometara i obuhvaća mjesta kao što su Monte Carlo, Nica, Cannes i Saint Tropez.
Nica Nica

Azurna obala ili Francuska rivijera, uvijek spominjana po svojoj ljepoti i nadaleko poznata po glamuroznosti, pruža se na preko 100 kilometara i obuhvaća mjesta kao što su Monte Carlo, Nica, Cannes i Saint Tropez.

Azurna je obala turistima jedan od omiljenih dijelova Francuske. Privlače ih plavo more, zelena unutrašnjost i slikoviti gradići ili užurbani gradovi, poput Nice i Cannesa.

Iako danas ne ostavlja takav dojam, Francuska je rivijera još krajem 18. stoljeća bila uglavnom ruralno područje, u kojemu su se ljudi bavili poljoprivredom i ribarstvom. No, uskoro su je otkrili dobrostojeći Britanci i već je 50-ak godina kasnije Azurna obala postala poznata na europskoj razini.

Što posjetiti (odredišta) na Azurnoj obali

Grasse

Počet ćemo s unutrašnjošću, jer se u pozadini Azurne obale, ili Francuske rivijere kako je ponekad zovu, kriju prekrasna alpska mjesta, od kojih ćemo spomenuti jedno - Grasse, najmirisnije mjesto u Francuskoj, pa i šire! Naime, Grasse je središte francuske, pa i svjetske, industrije parfema. Miris jasmina širi se posvuda, nadražujući vaša mirisna čula, ali i potičući vas da potražite parfem sličnog mirisa.

Ondje se rade 'mirisne vodice' za mnoge velike kompanije, ali njihove tvornice nećete moći razgledati. Ono što se nudi nekoliko je 'pokaznih' tvornica, u kojima vas vodič upoznaje s cijelim procesom proizvodnje parfema, i to na vrlo ugodan i zabavan način. Naravno, na kraju razgledavanja možete kupiti parfeme, ali nebrandirane. To otprilike znači da dobijete isti parfem kao i u parfumeriji u centru grada, samo što nema posebnu bočicu te ne nosi poznato ime, ali ćete ga zato dobiti dosta jeftinije.

Nica

Put uz obalu počet ćemo s istoka. Monako i Monte Carlo preskačemo i stižemo do Nice, glavnog grada regije. Grad s 350.000 stanovnika pravo je središte na ovom području, kako turističko, tako i gospodarsko. Nica se doživljava, kao uostalom i većina mjesta na Azurnoj obali, prilično oprečno. Nekima je ugodna, živa, šarmantna, a drugima pak precijenjena i nimalo lijepa. Vi ćete je, naravno, doživjeti na svoj način.

Uz plaže se proteže znamenita Promenade des Anglais, šest kilometara duga šetnica, mjesto na kojem se gleda i biva viđen, a u ovom pregledu Nice, izdvojit ćemo još pravoslavnu Katedralu sv. Nikole, svakako neobičnu građevinu za to područje.

Cannes

Napuštamo Nicu i krećemo prema Cannesu, gradu prije svega poznatog po filmskom festivalu koji se tamo održava, jednom on najcjenjenijih na svijetu, a dobiti Zlatnu palmu san je mnogih filmskih djelatnika.

Za razvoj Cannesa najzaslužnijim se smatra Henry Brougham, ugledni britanski političar s početka 19. stoljeća, koji se tamo slučajno zadržao s kćeri na putu prema Italiji. Počeo je dovoditi svoje bogate i poznate kolege, čime je pomogao profiliranju Cannesa kao luksuznog odredišta.

Cannes se danas najčešće spominje radi filmskog festivala, koji se održava u Palais des Festivals et des Congrès, glamuroznog događanja tijekom čijeg održavanja grad vrvi posjetiteljima.

Za doživjeti nešto drugo osim glamura i luksuza, zaputite se prema brežuljku Le Suquet, zapravo starom gradu Cannesa. Ondje možete osjetiti pravi mediteranski duh hodajući po živopisnim uličicama, načrčkanima restaurantima, a nemojte se zaboraviti uspeti uz toranj, odakle se pruža prekrasan pogled na grad i Mediteran!

Saint Tropez

I približavamo se kraju pregleda Azurne obale, sa zadnjom postajom u St. Tropezu. Nekad malo ribarsko mjesto danas je utočište bogatih i slavnih, a njegovo ime svijetom je pronijela legendarna francuska glumica Brigitte Bardot. Saint Tropez je skup i elitan, ali istodobno je uspio sačuvati šarm malog mediteranskog ljetovališta.

Kažu da je ovdje svjetlo nekako posebno i da je zato puno slikara u okolici gradića. Bilo kako bilo, ako želite 'baciti oko' na njihove radove, prošećite uz luku, gdje su se umjetnici smjestili i provjerite jesu li boje zaista kakvima ih opisuju!

Naša šetnja Francuskom rivijerom je gotova. Možemo zaključiti kako je Azurna obala zanimljiva, no nekima će se možda učiniti precijenjenom, sve ovisi o očekivanjima. No, jedno je sigurno - treba vam prilično dubok džep za dulje zadržavanje! Bon voyage!

Javni prijevoz između odredišta na Azurnoj obali

Brodski prijevoz

Brodom (www.trans-cote-azur.com) možete povezati sva značajnija odredišta Azurne obale (Nica, Cannes, Monaco i Saint Tropez), što može biti vrlo privlačno rješenje ako želite uživati u prizorima te prekrasne obale.

Plovidba između Nice i Cannesa traje 60 minuta, a povratna karta košta 38 eura.

Iz Cannesa do Saint Tropeza stići ćete za 75 minuta, a povratnu kartu možete dobiti za 46 eura, dok iz Nice put do tog ribarskog gradića brodom traje dva i pol sata te košta 63 eura za povratnu kartu.

Ako iz Cannesa odlučite do Monaka, za povratnu ćete kartu izdvojiti 52 eura, dok je polazak iz Nice jeftiniji i povratna će vas karta koštati 30-36 eura.

Autobusni prijevoz

Prijevoz između gradova uključen je u mrežu Trans Alpes Maritime (TAM), koja je pak dijelom kompatibilna s onom Ligne D'Azura, poduzeća koje vodi brigu o javnom prijevozu u Nici.

Izdvajamo nekoliko zanimljivih linija:

100: Nica - Monaco - Menton

100x: Nica - Monaco

112: Nica - Monte Carlo

200: Nica - Cannes

500: Nica - Grasse

Busevi voze relativno dugo, ovisno o prometu na cestama, ali ipak predstavljaju najpovoljnije rješenje za obilazak cijele Azurne obale. Imajte na umu da su zadnje vožnje prilično rano, već oko 20 sati.

Karte su vrlo povoljne i koštaju svega 1,50 eura. Nica i Cannes, primjerice, udaljeni su više od 30 kilometara, pa je jasno o koliko se dobroj ponudi radi ako se na toj liniji možete prevesti po navedenoj cijeni.

Smještaj na Azurnoj obali

Kod rezerviranja smještaja na Azurnoj obali trebate biti vrlo oprezni, jer gosti često znaju biti razočarani uslugom i samim smještajem.

Općenito gledano, smještaj na Azurnoj obali je skup. Jeftiniji smještaj obično se nalazi izvan turistički razvikanih gradova, a ako se već i nalazi u nekome od njih, obično ne ispuni očekivanja. Vrlo povoljna kombinacija može biti smještaj u malim naseljima prema Alpama.

Ako uspoređujemo glavna odredišta Azurne obale, slijed cijena je logičan. Nica ima najveću ponudu, a shodno tome i najniže cijene. Slijedi Cannes, a najskuplji je mondeni Saint Tropez, koji ujedno ima i najmanju ponudu.