Burgundija

Regija koja u Francuskoj prednjači po proizvodnji vina, uglavnom sorti crni pinot i chardonnay, poznata je po svojoj dugoj i bogatoj povijesti.
Burgundija Burgundija

Burgundija je prepuna povijesnih zgrada i dvoraca (npr. Guédelon), bogatih muzeja koji u sebi kriju nebrojena blaga, gotičkih crkava i tvrđava. S druge strane, tu je pregršt gurmanskih restorana i modernih vinarija.

Tu, uglavnom ravničarsku regiju, prošaranu rijekom Loire, krasi izvanredna i umirujuća priroda.

Glavni grad je Dijon.

Dijon

Glavni grad Burgundije svjetska je prijestolnica gorušice te mnoge vjerojatno odmah podsjeća na senf. Osim po senfu, taj je grad, naravno, poznat i po proizvodnji vina.

No, kako se sve u Dijonu ne bi svelo na ugodu, on je ujedno i središte burgundskog sveučilišta Université de Bourgogne, osnovanog u 18. stoljeću.

U gradu se javljaju brojni stilovi gradnje, uključujući gotiku i renesansu, a obuhvaćaju brojne crkve (npr. Notre Dame de Dijon), muzeje (npr. Musée des Beaux-Arts de Dijon) te gradske kuće i palače. Jedna od popularnijih znamenitosti Dijona je i Palača burgundskih vojvoda i posjeda (Palais des Ducs et des États de Bourgogne).

Autun

Autun je gradić koji izvrsno spaja povijesnu baštinu i lijepu prirodu. Dovoljno je malen da ga možete detaljno istražiti, a opet dovoljno velik da vas privuče svojim brojnim bogatstvima.

Smješten je kod parka prirode Morvan i tako obogaćen brojnim jezerima i rijekama. Kako korijene vuče još iz rimskog doba, u sebi krije brojne spomenike koji svjedoče o minulim vremenima, poput gradskih vrata, Janovog hrama ili amfiteatra. Ako posjetite Autun, odmah ćete primijetiti impozantnu Katedralu sv. Lazara.

Macon

Maconom dominira rijeka Saona, kojoj se u potpunosti prilagodio, dok mu je ona zauzvrat podarila izvanredan okoliš. Grad ćete najbolje upoznati ako se uputite u gradski muzej i proučite njegovu povijest koja seže sve do rimskog doba te prošećete gradskim ulicama otkrivajući jednu po jednu zanimljivost.

Osim gradskog muzeja, nemojte propustiti muzeje Lamartine i Muzej uršulinki. Ako ogladnite i poželite malo odmora, navratite u neki od obližnjih restorana te kušajte slavnu janjetinu u umaku od meda, inače tradicionalno jelo Burgundije.

Chalon-Sur-Saone

Rodno mjesto izumitelja fotografije Josepha Nicéphore-Niépcea, čiji muzej možete posjetiti po dolasku u grad, smjestilo se na rijeci Saoni. Taj živopisni grad će vas povesti na vožnju rijekom, gradski sajam, u brojne šarmantne pekarnice i restorane te vas natjerati da se prepustite njegovom umirujućem ritmu.