Languedoc-Roussillon

Regija Languedoc-Roussillon proteže se od doline rijeke Rhone pa sve do granice sa Španjolskom te obuhvaća prostor na kojemu se nalaze brojna turistička odredišta.
Nimes Nimes

Tu obalnu regiju krase romantične plaže, izvanredni dvorci i utvrde, a u unutrašnjosti regije kriju se nepregledni vinogradi, mjesta s bujnom sredozemnom vegetacijom te srdačni domaćini.

Glavni grad Languedoc-Roussillona je Montpellier.

Montpellier

Iako je jug Europe poznat po brojnim nalazištima iz doba starog Rima, isto nije slučaj s Montpellierom. Grad je osnovan u 10. stoljeću te se dugo razvijao kao industrijsko središte, da bi danas došao do statusa modernog i gracioznog grada u koji rado dolaze brojni turisti. Brojna popularna događanja u gradu, poput nebrojenih kazališnih predstava ili festivala plesa, jazza, opere i filma privući će ljubitelje kulture.

Ako prošetate starim dijelom grada te njegovom povijesnom jezgrom, odmorite svoje oči na srednjovjekovnim crkvama, popute Katedrale sv. Petra, palačama (npr. na trgu Place de la Comédie), botaničkom vrtu Jardin des plantes de Montpellier i slavoluku Porte du Peyrou. Nipošto ne propustite posjet muzeju Fabre, u kojemu se nalaze slike brojnih majstora, poput Guercina, Rubensa ili Delacroixa.

Carcassonne

Carcassonne je vjerojatno najznamenitiji grad na prostoru Languedoc-Rousillona te je poznat širom svijeta.

Srednjovjekovni grad privlači pažnju dojmljivim dvorcem i zidinama te dvama sakralnim građevinama - Katedralom sv. Mihovila i Bazilikom svetih Nazarija i Celza. Zidine su ukupno dugačke više od tri kilometra, a obuhvaćaju više od 50 tornjeva koji su štitili grad.

Zanimljivo je da je Carcassonne u 19. stoljeću bio vrlo zapušten te mu je prijetilo propadanje prebogate povijesne baštine. Srećom, u drugoj polovici 1800-tih obnovljen je pod vodstvom Eugènea Emmanuela Viollet-le-Duca, a taj se projekt danas smatra izvrsno odrađenim te nam je njime podaren grad čiju raskoš često uspoređuju s našim Dubrovnikom.

Nimes

Romantične šetnje, vrhunska hrana i vino te povratak u prošlost ono su što vas čeka u Nimesu.

Nazivan francuskim Rimom, Nimes je pravi antički grad sa svim popratnim spomenicima koje se susreće diljem južne Europe, no zapanjujuće dobro očuvanim. U Nimesu možete vidjeti rimski amfiteatar iz 1. stoljeća, hram posvećen Agripinim sinovima (Maison Carrée), inače jedan od najbolje sačuvanih rimskih hramova u svijetu, kao i velebni akvadukt.

Narbonne

Ugodan mali gradić srdačno će vas dočekati i omogućiti vam šetnje po svojim srednjovjekovnim i živopisnim uličicama. Budući da se ekonomija tog grada temelji na proizvodnji vina, moći ćete uživati i u okolnim vinogradima.

Najposjećenije znamenitosti u tom su gradu zasigurno Nadbiskupska palača i spektakularna Katedrala sv. Justa i Pastora, a ljubitelji dobre hrane ne smiju propustiti izvrsnu pekarnicu Patisserie Combot.

Sete

Izvanredno mjesto snažnog kulturnog identiteta, bogate tradicije i gastronomije, nazivaju i Venecijom Languedoca. Ako ste ljubitelj morske hrane, to je vaše idealno mjesto.

Perpignan

Perpignan se smjestio uz samu granicu sa Španjolskom. Grad je to koji je nekoć bio kopneno središte Kraljevstva Mallorca i koji je upravo u to vrijeme, u 13. i 14. stoljeću, doživio svoj procvat.

Danas je Perpignan živopisni grad u kojem prevladavaju narančaste i žute boje i koji odiše sredozemnim duhom. U odnosu na obližnje gradove, Perpignan nema toliko istaknutih atrakcija, no vrijedi kratkog posjeta, a dobar je i kao baza za istraživanje okolnih krajeva.

Osim zanimljivosti u gradu, poput Katedrale sv. Ivana Krstitelja, kule s tornjem Le Castillet ili Palače kraljeva Mallorce, u Perpignanu vrijeme vrijedi izdvojiti i za lokalnu hranu i pića, sjajnu mješavinu utjecaja francuske i španjolske gastronomije.