Lorena (Lotaringija)

Lorena, poznata i pod nazivom Lotaringija, smještena je na granici s Belgijom, Luksemburgom i Njemačkom te se u njoj očituje bliskost s germanskom kulturom.
Nancy Nancy

Zbog svoje gastronomske ponude, u kojoj prevladavaju svinjetina (pâté lorraine), krumpir te tradicionalni quiche lorraine, Lotaringija je nadaleko poznata. Još poznatijom učinili su je njeni slavni stanovnici Ivana Orleanska i Émile Durkheim.

Glavni je grad Metz.

Metz

Metz je prepoznatljiv po svojoj katedrali Saint-Étienne, građenoj u gotičkom stilu, a smjestio se na rijekama Seille i Moselle koje su uvelike oblikovale njegov izgled. Metz je također poznat po svojim umjetničkim kolekcijama (npr. Centar Pompidou) i brojnim vrhunskim restaurantima.

U Metzu je ujedno smještena bazillika Saint-Pierre-aux-Nonnain, koja je dom gregorijanskog napjeva i jedna od najstarijih crkava na svijetu.

Nancy

Jedno od glavnih središta secesije, prepoznatljivo po školi École de Nancy koja je u umjetnosti i arhitekturi uspješno povezivala prirodne elemente s industrijskim, pravi je melem za oči.

Cijeli grad jedna je velika izložba. Ako se uputite prema ogromnom trgu Place Stanislas, koji se ujedno nalazi na UNESCO-ovu Popisu svjetske baštine, gradskoj katedrali ili prema trijumfalnom luku te Neptunovoj fontani, ne ćete ostati razočarani. Brojni muzeji i knjižnice ugodno upotpunjuju uzvišenu atmosferu toga grada.

Luneville

Slavno odmaralište izgrađeno u 18. stoljeću te omiljena rezidencija lorenskih vojvoda, danas je poznato po izvanrednom istoimenom dvorcu koji je jednake važnosti gradu Nancyju kao što je Versailles Parizu.

Epinal

Osnovan u 10. stoljeću, Épinal se ugodno smjestio na rijeci Moselle te okružio bujnim šumama. Iako u tom gradu zapravo i nema toliko neodoljivih znamenitosti kao u drugim dijelovima Francuske (u gradu možete vidjeti povijesno središte s bazilikom, ruševine srednjovjekovnog dvorca te minijaturni zoo), može biti izvrsna baza za okolna putovanja.

Verdun

Gradić starog imena Verdun-sur-Meuse, postao je poznat u svijetu nakon deset mjeseci duge bitke između francuske i njemačke vojske za vrijeme Prvoga svjetskog rata, koja se smatra jednom od najbrutalnijih bitaka u spomenutom ratu. Verdun je s vremenom postao memorijalno mjesto Prvoga svjetskog rata (spomenik Douaumont ossuary). U njemu je također smještena katedrala iz 10. stoljeća, jedna od najstarijih sakralnih građevina u tom dijelu Francuske.