Nord-Pas-de-Calais

Jedna od najmnogoljudnijih regija u Francuskoj smjestila se na njenom samom sjeveru, na dijelu koji se najviše približava Velikoj Britaniji.
Calais Calais

Ta sjeverna regija poznata je po brojnim zvonicima, koji su zbog svojeg značaja uvršteni i na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Nord-Pas-de-Calais obiluje i dobrim muzejima, u kojima se nalaze radovi majstora poput Rubensa i Matissea.

Glavni grad je Lille.

Lille

Nakon Pariza, najveći grad na sjeveru Francuske, rastao je i razvijao se pod snažnim belgijskim utjecajem, što se najbolje vidi u arhitekturi, kuhinji i dijalektu stanovnika. Lille ima nekoliko sveučilišta, na kojima se školuje skoro 100 tisuća studenata, što grad čini još raznolikijim i živahnijim.

Lille je jedan od šarmantnijih gradova u Francuskoj te vas pogled na njegove brojne znamenitosti, poput Stare burze (Vieille Bourse), gradskih vrata, izvrsno očuvane Citadele ili Katedrale Notre Dame de la Treille neće ostaviti ravnodušnim.

Bethune

Bethune je gradić bogate povijesti i vrhunske arhitekture, smješten uz granicu s Belgijom. Poznat je po svojem srednišnjem trgu, kojim dominira srednjovjekovni zvonik, visok gotovo 50 metara, a tik do njega nalazi se i lijepa Gradska vijećnica.

U blizini Bethunea nalazi se i impresivni dvorac Château d'Olhain.

Boulogne-sur-mer

Grad koji biste trebali posjetiti prilikom svog putovanja kroz sjevernu Francusku jest Boulogne.

Boulognski stari grad jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u Francuskoj. Unutar njega smješten je dvorac iz 13. stoljeća, koji u sebi krije muzej s eksponatima iz francuske, ali i svjetske povijesti.

Kao i Bethune, Boulogne također ima dojmljivi srednjojvjekovni zvonik, koji je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Gradom dominira Bazilika Notre Dame, čiju unutrašnjost svakako istražite.

Ljubitelji prirode u Boulogneu mogu posjetiti akvarij NAUSICAA, koji je u potpunosti posvećen povezanosti čovječanstva s morem, pa tu možete vidjeti brojne životinjske vrste, poput pingvina, morskih lavova ili morskih pasa.

Calais

Kroz mnoga stoljeća Calais je bio poveznica Britanije s europskim kopnom. Dugo je bio nazivan najsjajnijim draguljem u engleskoj kruni, budući da joj je omogućavao dotok brojnih proizvoda.

Kao i u drugim gradovima sjeverne Francuske, ali i Belgije, pogledom na Calais dominira Gradska vijećnica s grandioznim zvonikom. Veličanstvena katedrala, brojni spomenici (od kojih je jedan Rodinov - Građani Calaisa) i muzeji stoje nasuprot modernim hotelima i noćnim klubovima u kojima također možete upoznati način života te stanovnike toga grada.