Normandija

Normandija se smjestila na sjeverozapadu Francuske, a taj je veliki prostor administrativno podijeljen na dva dijela - Gornju i Donju Normandiju.
Mont Saint-Michel Mont Saint-Michel

Donja je Normandija poznata po svojim pašnjacima, mljekarstvu, siru Camembertu te jabukovači, dok je Gornja poznata po proizvodnju ulja, automobilskoj industriji i nevjerojatnom broju muzeja koji su se smjestili na njen maleni prostor. Normandija ima iznimno bogatu povijest, prepuna je malih živopisnih sela, dvoraca i primamljivih obalnih krajolika.

Brojni su atraktivni gradovi i turistička odredišta smješteni u toj regiji.

Caen

Najveći grad Normandije poznat je po svojim povijesnim zgradama izgrađenima još za vrijeme Vilima I. Osvajača (ujedno i utemeljitelja grada), koje su uspješno očuvane unatoč velikim razaranjima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Glavna je gradska atrakcija dvorac Chateau de Caen iz 11. stoljeća, koji je i jedna od najvećih srednjovjekovnih utvrda u zapadnom dijelu Europe. Danas se taj dvorac koristi kao muzej. Uz njega, najpoznatija je gradska znamenitost opatija St. Etienne.

Mont Saint-Michel

Ako se zateknete u Normandiji, Mont Saint-Michel mjesto je koje nipošto ne smijete propustiti! Smješten na vrhu stijene u Engleskom kanalu, taj benediktinski samostan jedna je od najposjećenijih lokacija u Francuskoj te se nalazi i na UNESCO-ovu Popisu svjetske baštine.

Posebno je zanimljiv turistima svakih 20-ak godina, kada stigne 'Plima stoljeća' te se brdašce na kojem se nalazi Mont Saint-Michel pretvori u otok.

Rouen

Povijesno gledano, Rouen je glavni grad Normandije, smješten u dijelu koji se danas zove Gornja Normandija. Najpoznatiji je kao grad u kojem je spaljena Ivana Orleanska. Kroz povijest je više puta bio teško oštećivan, no redovito se uspješno oporavljao i obnavljao.

Rouenska katedrala glavna je rouenska znamenitost. Iako gotovo potpuno uništena za vrijeme Drugog svjetskog rata, danas je potpuno obnovljena. Brojni muzeji, crkve, mostovi i gradski vrtovi samo su neke od posebnosti Rouena.

Dvorac Fontaine-Henry

Dvorac izgrađen u 16. stoljeću jedan je od najboljih primjera renesanse u Normandiji. Iako u njemu i danas žive nasljednici graditelja Guillaumea de Tillyja, dvorac možete posjetiti u organiziranim grupama te uživati u njegovoj grandioznoj vanjštini te primamljivom interijeru koji svakog posjetitelja vraća nekoliko stoljeća u prošlost.

Dvorac Beaumesnil

Dvorac, čiji je nadimak normandijski Versailles, odlično je očuvan i u sebi skriva jedinstvenu kolekciju namještaja iz 17. stoljeća. Rijedak je primjer gradnje Luja XIII. - izvanredna knjižnica, nepregledni i izvrsno uređeni vrtovi te bogata povijest, čine taj dvorac potpuno neodoljivim.

Giverny

Slikovito seoce, netaknute prirode poznato je kao dom Claudea Moneta, koji je u njemu živio i stvarao. Danas u Givernyju možete posjetiti Monetovo imanje te zaviriti u mjesto u kojem su se stvarala remek-djela. U Givernyju je ujedno smješten Muzej impresionizma, u kojem će ljubitelji povijesti umjetnosti pronaći pravi kutak za sebe.