Pariz

Pariz? Grad svjetla, mode, kulture, romantike, provoda i odlične kuhinje nije samo francuska, nego i istinska kozmopolitska prijestolnica! Već desetljećima očarava posjetitelje svojim znamenitostima, ali ni dalje ne gubi na popularnosti te ga milijuni turista svake godine čine jednim od najposjećenijih svjetskih odredišta.
Pariz Pariz

Otkud zapravo početi? Možda najbolje u caféu s croissantom i francuskim doručkom, njime jutro dobiva pravi domaći štih. S razgledavanjem grada je najbolje krenuti s Ile de la Cité, otoka na rijeci Seini na kojem se nalazi Notre Dame de Paris, jedan od glavnih pariških simbola. Legenda kaže da je biskup imao viziju o najljepšoj gradskoj katedrali te ju je nacrtao u blatu pokraj budućeg gradilišta. Zamišljeno, ostvareno, i to u 12. stoljeću, istinsko gotičko remek-djelo. Glas o njezinoj ljepoti i jedinstvenim skulpturama pročuo se po cijeloj Francuskoj, a svoju popularnost je najviše stekla romanom 'Zvonar crkve Notre Dame'.

Koliko značenje ova katedrala ima za grad, dokazuje i Point zéro, glavna polazišna točka otkud se mjere udaljenosti za sve francuske ceste, a nalazi se na trgu ispred crkve. U neposrednoj blizini je i Sainte Chappelle, predivna crkva s plavim svodovima i obojenim vitrajima, koju je najljepše vidjeti kad je sunčan dan jer onda pokazuje svu svoju raskoš. Njena pak legenda kaže da je sagrađena kako bi se u njoj čuvala Kristova kruna od trnja i dio križa.

Nakon što pređete na desnu obalu Seine, doći ćete do centra Georges Pompidou, građevine prepune raznih boja i cijevi koje omeđuju glavnu konstrukciju i koja je naopačke preokrenula suvremenu arhitekturu. Nešto dalje je i Palais Royal, palača u kojoj je danas smještena jedna od glavnih francuskih institucija, Državno ustavno vijeće.

S druge strane ulice je Louvre, jedan od najvećih muzeja na svijetu. Godišnje ga posjeti više od osam milijuna ljudi, a u njemu se 'čuva' i vjerojatno najkontroveznija slika današnjice, Mona Lisa. Ulaz u muzej je iz jedne od novopostavljenih staklenih piramida u dvorištu, koje su i same postale zaštitnim znakom Louvrea, a čiji je postav toliko bogat da je veliki dio umjetnina prebačen u susjedni Muzej d'Orsay.

U Parizu je i mnoštvo predivnih parkova, od kojih su najpoznatiji Jardin du Luxembourg, Jardins des Champs-Elysées i Jardin des Tuileries, koji je ujedno i najstariji park. U njegovoj blizini se nalazi i zgrada Opere, ali tu počinju trgovi i avenije po kojima je grad i toliko poznat.

Prvi među njima je Place de la Concorde, prepoznatljiv po obelisku iz Luxora, ali i po početnoj točci druge najskuplje ulice na svijetu i prve u Europi, Avenue des Champs-Élysées. Toliko puta opjevane Elizejske poljane, mjesto su pravog luksuza. Ovdje ćete pronaći najbolje prodavaonice dragulja, parfema i modnih marki, jednako kao i u susjednoj Rue du Faubourg Saint-Honoré, gdje se nalazi i Elizejska palača, dom francuskog predsjednika.

Pri vrhu Poljana nalazi se Place Charles de Gaulle, središnja točka 12 gradskih avenija i mjesto gdje je Slavoluk pobjede, Arc de Triomphe, do kojeg se najlakše dođe jednim od tunela kojima je povezan s drugim ulicama.

Najljepši pariški most je definitivno Pont Alexander III, kojeg s jedne strane okružuju Petit Palais i Grand Palais, a s druge Hôtel des Invalides, prva bolnica na svijetu izgrađena za ratne veterane, dok su danas tamo muzej posvećen francuskoj vojsci te Napoleonova grobnica.

Pariz: Grand Palais

S te iste lijeve strane rijeke Seine, nalazi se i megapopularni Tour Eiffel, tj. Eiffelov toranj, glavna ikona grada. Sve do početka tridesetih godina 20. stoljeća, bio je najviša zgrada na svijetu. Iako ga tadašnji stanovnici nisu nikako prihvaćali te je imao samo privremenu namjenu za otvaranje Svjetske izložbe, s vremenom je postao toliko omiljen da ga je do danas posjetilo više od 235 milijuna ljudi. Kad se i sami zaželite popeti na neki od tri njegova kata, pripremite se za poduže čekanje, ali koje će vam se itekako isplatiti, jer odozgo vidite cijeli grad. Preko dana je Champ de Mars, obližnji park, jedno od omiljenih mjesta za odmaranje i izležavanje na travi, a Trocadéro s Palačom de Chaillot i fontanama ispred nje glavna pozicija za fotografiranje, pogotovo noću kad se na tornju upale tisuće lampica.

Pariz je poznat i kao sjedište College de Sorbonne, prestižnog sveučilišta koje se, uz brojne druge znanstvene institucije, nalazi u Latinskoj četvrti, Quartier latin. Tu je i Panthéon, izgrađen po uzoru na rimskog 'imenjaka', ali i brojni restauranti, pubovi i klubovi, što je uzevši u obzir okolnu studentsku populaciju i očekivano.

Iz Latinske četvrti odlično se vidi Montmartre, 'brdo mučenika', u prošlosti dom brojnih vinograda, mlinova, ali i velikana poput Moneta, Renoira i Picassa, dok je danas najživopisnija četvrt s brojnim umjetnicima koji daju poseban šarm ovom dijelu grada koje s vrha sve 'gleda' Sacré-Coeur, grandiozna bijela bazilika.

U neposrednoj blizini je i Pigalle, mjesto koje najviše obilježavaju brojni cabareti, kao što je Moulin Rouge i njegove Can-Can plesačice. To je samo jedan dio zabave koje Pariz pruža. Oberkampf, Place Vendome i Place de la Bastille su dijelovi grada s najboljim klubovima i noćnim provodom, a ako više volite mirniji doživljaj, preporučujemo vam vožnju Seinom na jednom od brojnih brodova-restauranata. Pâté, soufflé, mousse, crepe, sir ili vino, zavoljet ćete francusku kuhinju u roku sekunde! :)

Ako imate mogućnosti, probajte posjetiti Versailles, veličanstvenu kraljevsku palaču Luja XIV. Tu su još i Disneyland, Saint Denise ili Défense, suvremena poslovna četvrt čiji je glavni simbol Grande Arche de la Défense, verzija Slavoluka pobjede dvadesetog stoljeća s čijeg vrha možete još jednom pogledati prema Parizu i s osmijehom na licu reći: do nekog idućeg puta, au revoir! ;)

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Pariz
Gastronomija u Parizu

Gastronomija u Parizu

Kao svjetska gastronomska prijestolnica, Pariz obiluje vrhunskim restaurantima, s tri Michelinove zvjezdice, od kojih su najpoznatiji Alain Ducasse i Le Meurice. Inače, praktički u svakoj ulici u...
Javni prijevoz u Parizu

Javni prijevoz u Parizu

Pariz je vrlo velik grad, za čije je funkcioniranje potrebna golema i raznovrsna mreža javnog prijevoza. Tako možete birati između metroa, prigradske željeznice, autobusa, tramvaja i prijevoza na...
Jeftini letovi za Pariz

Jeftini letovi za Pariz

Pariz je drugi po veličini europski grad, a ima i drugu zračnu luku po ostvarenom prometu na Starom kontinentu. Odlično je povezan s cijelim svijetom, pa tako i našim gradovima.

Karta Pariza sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Parizu.
Klima i vrijeme u Parizu

Klima i vrijeme u Parizu

Zahvaljujući blizini Atlantika, u Parizu je klima ugodna, pa tako zime nisu jako hladne, kao što ni ljeta nisu prevruća. Temperatura zimi rijetko pada značajnije ispod nule, a prosječni dnevni...
Korisne informacije o Parizu

Korisne informacije o Parizu

Jedna od prodavaonica u središtu grada nalazi se na Avenue des Champs-Élysées
Noćni život u Parizu

Noćni život u Parizu

Osim što je Pariz 'grad svjetla', on je ujedno i grad glazbe, plesa i odličnog provoda. Kavane, barovi, kabareti, klubovi i plesni podiji samo čekaju da osjetite njihovu 'vibru' i opustite se u...
Paris Museum Pass

Paris Museum Pass

Paris Museum Pass kartica je koja vam omogućuje besplatan ulaz u 50-ak pariških muzeja i spomenikam, bez čekanja u redu, po povoljnim cijenama.
Paris Pass

Paris Pass

Paris Pass je kartica koja obuhvaća nekoliko drugih kartica i donosi najveći raspon pogodnosti za boravak u Parizu. Tako možete besplatno posjetiti brojne znamenitosti, koristiti javni prijevoz,...
Prijevoz do Pariza

Prijevoz do Pariza

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do 'grada svjetla'. Saželi smo kako do Pariza autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Shopping u Parizu

Shopping u Parizu

Vodič kroz shopping u jednom od svjetskih centara mode. Koje su najpoznatije robne kuće, u kojim ulicama je najbolje kupovati te gdje možete kupiti suvenire.
Smještaj u Parizu

Smještaj u Parizu

Kao i svaka svjetska metropola, Pariz je prepun hotela, što je odlično za putnike zbog velike konkurencije i čestih akcija kojima hotelijeri pokušavaju privući goste.

Što posjetiti (znamenitosti) u Parizu

Na Pariz zaista ne treba trošiti puno riječi. Poznato je da biste u njemu mogli provesti dane i dane razgledavajući, a mi smo izdvojili neke znamenitosti koje biste svakako trebali posjetiti.

Suveniri u Parizu

U Parizu suvenire možete kupiti gotovo na svakom koraku, barem što se središnjeg dijela grada tiče, a on ionako obuhvaća većinu mjesta koje turisti posjećuju. Osim klasičnih suvenirnica, koje su i...