Javni prijevoz u Parizu

Pariz je vrlo velik grad, za čije je funkcioniranje potrebna golema i raznovrsna mreža javnog prijevoza. Tako možete birati između metroa, prigradske željeznice, autobusa, tramvaja i prijevoza na vodi.
Javni prijevoz u Parizu Javni prijevoz u Parizu

Vrste javnog prijevoza u Parizu

Metro

Metro (www.ratp.fr) najbolje pokriva središte grada i brzo vas može prevoziti između najpoznatijih gradskih atrakcija. Obuhvaća 16 linija (1-14), od čega su dvije odvojci s linija broj 3 (3bis) i 7 (7bis). Sve linije metroa dio su dvije zone - prve i druge. Karte za metro vrijede na cijeloj mreži metroa, no pazite na razliku između Metroa i RER-a, koji se nadovezuje na mrežu metroa.

RER (prigradski vlakovi)

RER (www.ratp.fr) je mreža prigradskih vlakova koji se smatraju dijelom metro sustava. Sastoji se od pet linija koje povezuju središte Pariza s njegovim predgrađima, no može biti koristan i za prijevoz između postaja u središtu grada. Sve linije imaju odvojke, pa se tako npr. linija C ne zove samo 'C', nego C1, C2, C3 itd.

RER ima manje postaja i udaljenije su jedne od drugih. Iz tog razloga dosta je brži od metroa, odnosno klasične podzemne željeznice. Spomenimo i da je RER, za razliku od metroa, uglavnom iznad zemlje. Točnije, pod zemlju zalazi uglavnom samo ondje gdje se njegove rute preklapaju s linijama metroa, odnosno u središnjem dijelu grada.

Kako je RER dio mreže metroa, za njega se koriste iste karte. No, imajte na umu da RER pokriva znatno šire područje, pa se tako za vožnje izvan prve i druge zone trebaju kupiti posebne karte. Radi se o tzv. Ile-de-France zoni, nazvanoj tako zbog toga što RER zalazi u dijelove istoimene. Više o vrstama i cijenama karata pročitajte u tablici ispod teksta.

Autobusi

Javni autobusi (www.ratp.fr) Parizom prometuju od početka 20. stoljeća, a do danas je mreža narasla na više od 350 linija s oko 12.000 postaja. Odlično pokriva cijeli Pariz, ali i pokrajinu Ile-de-France. Postoji i mreža noćnih autobusa (Noctilien).

Ako niste ljubitelj podzemnih vožnji, autobus je odlično rješenje. Vrlo dobro pokriva skoro cijeli Pariz, brzina je zadovoljavajuća (osim u vršnim razdobljima), a tijekom vožnji možete i razgledavati grad, što je velika prednost u odnosu na metro.

Tramvaji

Pariz ima i tramvajsku mrežu, no turistima je to obično manje poznato. Razlog je vjerojatno to što tramvaj uglavnom zaobilazi središte grada i popularne turističke točke, pa mnogima ni nije previše koristan. Spomenimo da trenutačno obuhvaća šest linija - T1, T2, T3a, T3b, T4 i T5. Kao što možete vidjeti, linija 3 ima dva odvojka, a tramvajske linije možete prepoznati po slovu 'T' koje se nalazi ispred svake od njih.

Batobus

Batobus (www.batobus.com) je zapravo jedna od brojnih opcija za krstarenje Seinom, no vrijedi ga razmotriti i kao rješenje za prijevoz po gradu. Naime, radi se o brodovima koji na 'hop-on/hop-off' principu prevoze putnike između osam poznatih gradskih znamenitosti - Eiffelovog tornja, Muzeja Orsay, Katedrale Notre Dame, Elizejskih poljana, Louvrea, Hotela de Ville, Jardin des Plantesa, i St-Germain-des-Presa. Cijene su relativno povoljne, a vidjeti ih možete u tablici ispod teksta.

Zone javnog prijevoza u Parizu

Javni prijevoz u Parizu podijeljen je na pet zona. Većina gradskih znamenitosti i turistima važnih točaka nalazi se u prve dvije zone. Neke od iznimki su Versailles (četvrta zona), zračna luka Orly (četvrta), zračna luka Charles de Gaulle (peta zona) i Disneyland (peta zona). Do svih tih mjesta voze RER vlakovi, a ne metro, te je potrebno kupiti druge, skuplje karte, koje vrijede izvan prve dvije zone. Više o kartama i cijenama možete pročitati u tablici ispod teksta.

Noćni prijevoz

Pariz je poznat kao grad koji je vrlo živ noću, pa je u skladu s time trebalo razviti dobru mrežu noćnog javnog prijevoza. Tako je u suradnji RATP-a i SNCF-a (www.sncf.com) uvedena usluga Noctilien (www.noctilien.fr), koja obuhvaća više od 40 noćnih autobusnih linija. Te su linije u prometu svakodnevno između 00:30 i 5:30, a prepoznati ih možete po slovu 'N' ispred broja linije - npr. N01.

Za noćne autobuse vrijede nešto drukčija pravila naplate. Za vožnje unutar prve dvije zone plaćate istu cijenu kao i kod redovnih vožnji (karta 't+'). No, ako vaša linija izlazi izvan prve dvije zone, za svaku dodatnu zonu plaća se još jedna karta. Tako npr. za vožnju iz prve do četvrte zone trebate platiti tri karte (prve dvije zone su jedna karta, prijelaz u treću zonu druga, a prijelaz iz treće u četvrtu zonu je treća karta).

Problem je što možda ponekad trebate ići iz jednoga u drugi rubni dio grada, npr. iz četvrte u petu zonu. Da biste to ostvarili, možda ćete morati proći kroz središnji dio grada, umjesto da jednostavno prijeđete iz četvrte u petu zonu. U tom slučaju, morat ćete platiti po jednu kartu za svaku zonu kroz koju prođete. U navedenom slučaju, platiti biste pet karata, jer prolazite kroz svih pet zona (prvo iz četvrte u prvu, a potom iz prve u petu). Možete primijetiti da se karta plaća za svaku zonu jednom, iako biste kroz neke zone prošli više puta.

Ako kupujete (više)dnevne karte, ovakvu naplatu možete izbjeći u slučaju da vam karta pokriva te zone.

(Više)dnevne karte

Ako češće koristiti javni prijevoz u Parizu, poželjno je koristiti neku od kartica koje vam omogućavaju neograničeno korištenje sredstava javnog prijevoza tijekom određenog razdoblja.

Mobilis

Mobilis je naziv osnovne dnevne karte. Radi se o papirnatoj karti na koju trebate upisati svoje ime i prezime te datum korištenja karte, s obzirom da on prvotno nije upisan. Više o kartici i cijenama možete pročitati u tablici ispod teksta.

Ticket Jeunes Weekend

Ovu kartu mogu koristiti samo mladi do 26 godina starosti. Radi se o dnevnoj karti koja se može koristiti subotom, nedjeljom i blagdanima. Više o kartici i cijenama možete pročitati u tablici ispod teksta.

Paris Visite

Najčešće korištena karta u ove svrhe zove se Paris Visite i omogućava korisnicima neograničen broj vožnji tijekom jednog, dva, tri ili pet dana. Imajte na umu da se u ovom slučaju dan računa kao razdoblje između 5:30 prvoga dana (početak) i 5:30 sljedećega dana (kraj). I na ovu karticu morate upisati ime, kao i početni i krajnji nadnevak.

Navigo Decouverte

Navigo Decouverte je tjedna ili mjesečna kartica koja omogućuje najjeftiniji prijevoz po Parizu. Mi ćemo ovdje detaljnije opisati tjednu kartu.

Radi se doslovno o tjednoj karti, koja vrijedi od ponedjeljka do nedjelje. Tako će onima koji u Pariz dolaze npr. u srijedu biti manje korisna, a nakon srijede se ionako više ne može kupiti za tekući tjedan.

Funkcionira na principu 'punjenja kuponima'. Dakle, nakon što platite pet eura za samu karticu, trebate ja napuniti kuponima za tjedan ili mjesec dana. Cijene se razlikuju ovisno o zonama koje odaberete, a provjeriti ih možete u tablici ispod teksta. Za vađenje ove karte trebate priložiti jednu malu fotografiju za dokumente.

Ako se odlučite na kupnju ove karte, nemojte zaboraviti puni naziv karte. Naime, 'Navigo' je karta koju kupiti mogu samo stanovnici Pariza i okolice, dok je 'Navigo Decouverte' dostupna svima.

I u ovom slučaju karta vrijedi od prvih jutarnjih linija u ponedjeljak (oko 5:30) do posljednjih linija u nedjelju (nešto nakon ponoći).

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Parizu

Vrsta karte Cijena
Redovna karta ('t+')
Vrijedi 90 minuta od poništavanja. Koristiti je možete za metro, RER (u prvoj zoni), autobusne linije (osim posebnih linija, poput onih za zračne luke), noćne autobuse (prve dvije zone), tramvaje i za žičaru Montmartre. Presjedanja su dopuštena, ali samo u sljedećim kombinacijama (kako je navedeno na službenim stranicama): metro-metro, metro-RER, RER-RER, bus-bus, bus-tramvaj i tramvaj-tramvaj. Ostale kombinacije, kao npr. metro-bus, nisu dopuštene.
1,80 €
Karte za Navigo Decouvert
Navedene su cijene tjednih karata koje se dodaju cijeni same karte Navigo Decouvert. Cijena ovisi o zonama koje karta obuhvaća.
21,25 € (zone 1 i 2)
27,15 € (zone 1 - 3)
32,95 € (zone 1 - 4)
35,40 € (zone 1 - 5)
Dnevna karta Mobilis
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom jednoga dana. Na kartu morate upisati svoje ime i prezime te datum na koji koristite karticu. Koristiti je možete za sve vrste javnog prijevoza, osim za poveznice sa zračnim lukama. Iznimka su linije 183 (Orly), 285 (Orly), 350 (CDG) i 351 (CDG), koje možete koristiti ako vaša karta uključuje te zone.
7,00 € (zone 1 i 2)
9,30 € (zone 1 - 3)
11,50 € (zone 1 - 4)
16,60 € (zone 1 - 5)
Dnevna karta za mlade (Ticket Jeunes Weekend)
Ovu kartu mogu koristiti mladi do 26 godina starosti. Može se koristiti samo subotom, nedjeljom i blagdanima. Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom jednoga dana. Na kartu morate upisati svoje ime i prezime te datum na koji koristite karticu. Koristiti je možete za sve vrste javnog prijevoza, osim za poveznice sa zračnim lukama. Iznimka su linije 183 (Orly), 285 (Orly), 350 (CDG) i 351 (CDG), koje možete koristiti ako vaša karta uključuje te zone.
3,85 € (zone 1 - 3)
8,35 € (zone 1 - 5)
4,90 € (zone 3 - 5)
Dnevna karta Paris Visite
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom jednoga dana. Na kartu morate upisati svoje ime i prezime te datum na koji koristite karticu. Koristiti je možete za metro, RER, autobusne linije (osim Jetbusa, Allobusa i Roissy CDG-a), liniju Orlyval (za prijevoz između linije B RER-a do zračne luke Orly) i za žičaru Montmartre. Cijena ovisi o zonama, pa tako npr. Orlyval ne možete koristiti ako ne kupite kartu koja uključuje tu zonu. Jeftinija inačica obuhvaća prve tri zone, dok skuplju verziju možete koristiti u svih pet zona javnog gradskog prijevoza.
11,15 € (zone 1 - 3)
23,50 € (sve zone)
2-dnevna karta Paris Visite
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom dva dana. Na kartu morate upisati svoje ime i prezime te datum početka i kraja korištenja kartice. Ostale odredbe jednake su onima za dnevnu kartu Paris Visite.
18,15 € (zone 1 - 3)
35,70 € (sve zone)
3-dnevna karta Paris Visite
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom tri dana. Na kartu morate upisati svoje ime i prezime te datum početka i kraja korištenja kartice. Ostale odredbe jednake su onima za dnevnu kartu Paris Visite.
24,80 € (zone 1 - 3)
50,05 € (sve zone)
5-dnevna karta Paris Visite
Vrijedi za neograničen broj vožnji tijekom tri dana. Na kartu morate upisati svoje ime i prezime te datum početka i kraja korištenja kartice. Ostale odredbe jednake su onima za dnevnu kartu Paris Visite.
34,70 € (zone 1 - 3)
59,50 € (sve zone)
Batobus
Vrijedi za neograničen broj vožnji Batobusovim brodovima na 'hop on - hop off' principu.
16,00 € (dnevna)
18,00 € (2-dnevna)
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti