Bazilika Presvetog Srca Isusova (Sacre-Coeur)

Bazilika Svetog Srca jedna je od najupečatljivijih pariških znamenitosti, a osim bajkovite arhitekture znamenita je i po predivnom pogledu koji se s njene kupole pruža na ostatak Pariza.
Bazilika Presvetog Srca Isusova (Sacre-Coeur) Bazilika Presvetog Srca Isusova (Sacre-Coeur)

Tri se crkve posebno ističu u Parizu - Katedrala Naše Gospe (Notre Dame), Sainte Chapelle i Bazilika Svetog Srca. I dok su prve dvije povijesno iznimno značajne, Bazilika Sacre Coeur ističe se svojom bajkovitom arhitekturom. Onako smještena na Montmartreu, odnosno Brdu mučenika, kao da se zaštitnički nadvija nad golemim gradom ispod sebe.

Zavjetna crkva izgrađena kao pokora za grijehe i nevjeru

Bazlika doista i ima sličnu ulogu, s obzirom da je izgrađena kao zavjetna crkva francuskog naroda. Naime, 1870. godine izbio je Francusko-pruski rat, svega deset mjeseci dug sukob, čije su se posljedice osjećale mnogo dulje i iz kojega je Francuska izišla ponižena i demoralizirana. Među ostalim, taj je rat imao utjecaja i na susjednu Italiju te Vatikan, u kojemu se u to vrijeme održavao Prvi vatikanski koncil.

Kako je papi Piju IX. u to vrijeme sigurnost jamčila Francuska, čiji su se vojnici iz Papinske države povukli zbog obrane svojih teritorija, Koncil je prekinut, a talijanska vojska 20. rujna 1870. ušla je u Rim te ga pripojila Talijanskom kraljevstvu. Već sljedeće godine u Francuskoj je izbila i nova krvava revolucija, poznata pod nazivom 'Pariška komuna'.

Smatrajući da je Francuska zapala u tolike probleme zbog duhovne zapuštenosti, odnosno svojih grijeha i nevjere, grupa okupljena oko Alexandrea Legentila i Huberta Rohaulta de Fleuryja zavjetovala se da će kao pokoru izgraditi crkvu posvećenu Presvetom Srcu Isusovu. Pariški nadbiskup Guibert podržao je ideju, a to je kasnije učinila i Narodna skupština.

Crkva je građena donacijama vjernika iz cijele Francuske, prema projektu Paula Abadieja, čiji je rad kasnije nastavljalo nekoliko arhitekata. Danas je nadaleko prepoznatljiva zahvaljujući tome što je Abadie odabrao romaničko-bizantski stil gradnje, s bajkovitim kupolama i blještavo bijelim travertinom, koji ostavlja dojam kao da je Bazilika tek napravljena.

Velebni mozaik

Unutrašnjošću Presvetog Srca dominira velebni mozaik u apsidi. U središtu mozaika nalazi se Krist s naglašenim zlatnim srcem, dok je ostatak prikaza pun nacionalne simbolike. Naime, Bazilika je građena s namjerom posvećivanja Francuske Srcu Isusovu, pa se na mozaiku, primjerice, nalaze francuski sveci, prikazani su kardinali i laici koji su pokrenuli i proveli gradnju crkve, kao i različita događanja koja pokazuju povezanost Francuske sa Presvetim Srcem.

Unutrašnjost je prepuna zanimljivih detalja te svi koji je žele detaljnije proučiti u njoj mogu provesti i nekoliko sati.

Dvije važne figure iz francuske povijesti dobile su svoje mjesto i ispred ulaza te tako na portiku možete vidjeti konjaničke spomenike s Lujem IX. Svetim i sv. Ivanom Orleanskom.

Pariz na dlanu

S glavne se kupole pruža jedinstven pogled na Pariz. Do kupole se stiže s ulaza na lijevoj strani Bazilike, a do nje vodi oko 300 stuba, koje se mora savladati bez dizala.

Posjet Bazilici Svetog Srca

Baziliku se može posjetiti potpuno besplatno, a plaća se samo ulaz u kriptu i na kupolu. Ističemo da se u crkvi još od 1885. neprestano održava klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, pa je redovito posjećuju hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Ako želite sudjelovati u klanjanju, a voljeli biste to učiniti bez gužve, možete se prijaviti za noćno klanjanje.

Radno vrijeme

Opis Svibanj-rujan Listopad-travanj
Bazilika 06:00 - 22:30 06:00 - 22:30
Kupola, kripta 08:30 - 20:00 09:00 - 17:00

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Kupola (odrasli) 6,00 €
Kripta (odrasli) 3,00 €
Kupola i kripta (odrasli) 8,00 €
Kupola (djeca 4-16 godina) 4,00 €
Kripta (djeca 4-16 godina) 2,00 €
Kupola i kripta (djeca 4-16 godina) 5,00 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
24. 8. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti