Eiffelov toranj

Eiffelov toranj najpoznatija je pariška ikona. Ovaj željezni toranj izgrađen je u neposrednoj blizini rijeke Seine na Champ de Mars. Od otvorenja 1889. godine posjetilo ga je više od 235 milijuna ljudi, što ga čini najposjećenijim spomenikom na svijetu za koji se plaća ulaz!
Eiffelov toranj Eiffelov toranj

Visok je 325 metara, uključujući 24 metra visoku antenu na vrhu. Kad se otvorio, bio je ujedno i najviša građevina na svijetu, sve do 1930-ih, kad je izgrađena Chryslerova zgrada u New Yorku, ali je i danas najviša građevina u Parizu. Prva i druga razina dostupne su liftom i stubama, dok je treća dostupna samo liftom. Kada dođete na vrh, pogled na grad je veličanstven, a ako želite, možete se osvježiti pićem ili pojesti nešto u tamošnjim restaurantima - Les Buffets, Altitude 95 i Le Jules Verne.

Toranj je sastavljen iz nešto više od 18 tisuća metalnih dijelova, a gradio se dvije godine, za potrebe Svjetske izložbe. Po prvotnom planu, trebao je ostati na tom mjestu 20 godina, ali ga je u međuvremenu 'spasilo' to što je postao radijski odašiljač. Stanovnici ga u to vrijeme nikako nisu prihvatili kao dio 'gradskog tkiva', a koliko ga nisu voljeli pokazuje i činjenica da je slavni francuski književnik Guy de Maupassant gotovo uvijek ručao na vrhu tornja. Kad su ga pitali zašto to čini, rekao je da je to jedino mjesto u gradu gdje se ne vidi ta konstrukcija. Zanimljivo je da je Eiffel, tvorac tornja, prvotni nacrt ponudio Barceloni, godinu prije nego Parizu, ali su ga odbili jer se projekt nije uklapao u gradske vizure. Koliko je danas popularan, dokaz je i više od 20 replika širom svijeta. Zanimljivo je da se toranj svakih sedam godina nanovo boja, kako bi ga se zaštitilo od hrđe, a prije nekoliko godina dodane su mu bijele i plavkaste lampice, koje noću daju još ljepši sjaj.

Uspon na Eiffelov toranj

Karte za posjet kupuju se u podnožju spomenika i gotovo uvijek se čeka u redovima. Gužve su nešto manje noću, pa je to svakako bolje vrijeme za posjet ako više volite gledati osvijetljeni Pariz. Ako ste odmah kupili kartu za vrh, kada dođete do druge etaže, morat ćete presjesti na dizalo, koji će vas prevesti do vrha. Vjerojatno će vas na drugoj etaži dočekati gužva, no najčešće se radi o tome da ljudi koji su kupili karte za drugu etažu, ili se do tamo popeli pješice, žele na vrh, pa moraju kupiti dodatne karte. Zaobiđite red i otiđite do liftova, gdje biste trebali kratko čekati na prijevoz do vrha.

Cijene za vožnju dizalom su od 4,80 eura za prvu etažu do 12 eura za treću etažu. Za uspon stubama do prvog ili drugog kata izdvojit ćete četiri eura. Naravno, i ovdje postoji nekoliko vrsta popusta. Dizala voze od 9:00 do 00:45 sati po ljeti ili od 9:30 do 23:45 sati u ostatku godine. Najbliže postaje podzemne željeznice su Champ de Mars - Tour Eiffel ili Bir-Hakeim - Tour Eiffel.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti