Katedrala Notre Dame (Pariz)

Notre Dame de Paris najpoznatija je katedrala u gradu. Izgrađena u gotičkom stilu na Île de la Cité, sjedište je pariškog nadbiskupa. Ime joj znači 'Naša Gospa'.
Notre Dame Notre Dame
15. travnja 2019. Katedrala Notre Dame teško je oštećena u požaru.

Legenda kaže da je u 12. stoljeću pariški biskup imao viziju o najljepšoj katedrali, koju je tad i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mjestu srušene stare crkve. Sredinom 13. stoljeća izgrađeni su tornjevi visoki 69 metara, dok je cijela katedrala dovršena sredinom 14. stoljeća.

Tokom povijesti proživjela je mnoge nedaće, od kojih su najgore bile tijekom pobune Hugenota i Francuske revolucije, kad je dijelom bila uništena i opljačkana. U 19. stoljeću počela je restauracija i obnova, najviše zahvaljujući Victoru Hugou i njegovom romanu 'Zvonar crkve Notre Dame', kojim je želio podići svijest o gradskoj kulturnoj baštini.

Postoji pet zvona u crkvi, od kojih je Emmanuel, najveće zvono teško 13 tona, smješteno u Južnom tornju, dok su četiri manja smještena u Sjevernom tornju. Ispred Notre Dame se nalazi i 'Point zéro', polazna točka po kojoj se na francuskim autocestama mjere sve udaljenosti od Pariza.

Najbliže su postaje podzemne željeznice Cité, Saint-Michel, Hôtel de Ville, Cluny - La Sorbonne ili Châtelet.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti