Louvre

Louvre je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, ujedno smješten u jednom od pariških povijesnih spomenika, Palais du Louvre, smještenom na desnoj obali Seine.
Louvre Louvre

Povijest zgrade seže sve do 12. stoljeća, čiji ostatci su i danas vidljivi, a s vremenom se sve više nadograđivala, pogotovo u 14. i 16. stoljeću, kada je jedno vrijeme bila i kraljevska rezidencija. Poznate staklene piramide dodane su s kraja osamdesetih na početak devedesetih godina 20. stoljeća.

Muzej je službeno otvoren 1793. godine, tijekom Francuske revolucije, s nešto više od 700 primjeraka, da bi svake godine bio sve bogatiji umjetničkim djelima. Danas ima više od 380 000 djela, a trenutačno ih je prikazano oko 35 000, od egipatskih, grčkih i rimskih djela, islamske umjetnosti, pa do skulptura, crteža i brojnih antikviteta. Najpoznatija djela su Mona Lisa, Madona s djetetom i sv. Ivanom, van Goghov autoportret, Moulin de la Galette, Sloboda predvodi narod, Pisar itd.

Cijena ulaznica kreće se oko devet eura, ali to ovisi i koji dio muzeja želite točno pogledati. Postoje i popusti, kao i besplatni ulaz za mlade do 18 godina, a petkom navečer (iza 18:00) za mlade do 26 godina. Najbliže metro postaje su Palais Royal - Musée du Louvre i Rue de Rivoli.

Kao zanimljivost ovog muzeja izdvojili bismo nedavno izgrađene ili u izgradnji 'satelitske muzeje' u Lensu i Abu Dhabiju kojima pariški Louvre izajmljuje svoja djela.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti