Luksemburški vrt i palača (Jardin du Luxembourg)

Luksemburški vrt jedna je od najljepših zelenih oaza u Parizu, nastala po uzoru na Palazzo Pitti i vrtove Boboli u Firenci.
Luksemburški vrt i palača (Jardin du Luxembourg) Luksemburški vrt i palača (Jardin du Luxembourg)

Jedan od najljepših pariških parkova nastao je zahvaljujući Mariji de Medici, koja se 1600. godine udala za francuskoga kralja Henryja IV. Naime, pripadnica poznate firentinske obitelji rođena je u palači Pitti, okružena vrtovima Boboli te je nakon nekog vremena poželjela sličan ugođaj u novoj sredini.

Nakon što je početkom 17. stoljeća kupila već postojeću, 'malu' palaču u vlasništvu obitelji Luxembourg, po kojoj je kasnije cijeli kompleks dobio ime, započela je podizanje nove, veće građevine. Radovi su ukupno potrajali 30-ak godina, a gradnju nove palače pratili su i uređenje parka te dojmljive Fontane Medici.

Veća palača dobila je naziv 'Palača Luxembourg', dok prvotno zdanje, čijim je otkupom započeo cijeli projekt, nosi naziv 'Petit Luxembourg' - u slobodnom prijevodu 'Mala palača Luxembourg'. No, sličnosti ne završavaju na imenima te obje zgrade imaju povezanu funkciju - veća je palača danas sjedište Francuskog senata, dok u manjoj svoju rezidenciju ima predsjednik Senata.

S vremenom je park proširen te je dobio mnoštvo fontana i spomenika, među kojima je i minijaturni Kip slobode, kojega je napravio sam Frederic Bartholdy, autor 'glavnog' Kipa slobode - onog u New Yorku. To je samo jedno od brojnih zanimljivih djela, a upravo zahvaljujući njima, skladnoj arhitekturi te predivno uređenoj prirodi, Luksemburški je vrt danas vrlo popularno odredište među turistima, ali i samim Parižanima.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti