Muzej Orsay

Muzej smješten na prostoru nekadašnjeg željezničkog kolodvora danas je jedan od najposjećenijih muzeja u Francuskoj, čija kolekcija obuhvaća radove mnogih slavnih umjetnika.
Muzej Orsay Muzej Orsay

Od željezničkog kolodvora do jednog od najprestižnijih francuskih muzeja

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, 1900. godine u Parizu je održana velika svjetska izložba - Exposition Universelle (EXPO). Kao i svako događanje tog kalibra, Izložbu su pratili veliki radovi, a jedan od objekata koji su tada izgrađeni bio je i željeznički kolodvor Orsay s pripadajućim hotelom. Gradnja je trajala svega dvije godine, a kompleks je otvoren 14. srpnja 1900.

Kolodvor se nalazio na južnoj obali Seine, u blizini već tada poznatog Louvrea, čime kao da je bio predodređen za svoju buduću funkciju. Naime, već krajem 30-ih Orsay je postao strogo lokalni kolodvor, koji se koristilo samo za gradske i prigradske vožnje, a hotel je zatvoren 1973. godine. Iako se jedno vrijeme razmišljalo o gradnji novijeg i modernijeg hotela, ipak je odlučeno da će se nekadašnje prometno čvorište ubuduće koristiti kao muzejski prostor.

Dojmljiva slikarska kolekcija

Posjetitelji su novi muzej mogli posjetiti od 9. prosinca 1986. godine, a u njemu su se smjestila djela nastala od 1848. do 1914. godine, prethodno čuvana u Louvreu, Muzeju Jeu de Paume i Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.

Radi se o doista impresivnoj kolekciji, u kojoj se nalaze brojna poznata djela slavnih umjetnika, kao što su Paul Cezanne, Edgar Degas, Eugene Delacroix, Paul Gauguin, Gustav Klimt, Edouard Manet, Claude Monet ili Vincent Van Gogh.

Želite li cijeli dan uživati u vrhunskoj umjetnosti tih i brojnih drugih autora, posjet Orsayu možete spojiti s posjetom susjednom Louvreu. Dva superpopularna muzeja odlično se nadopunjuju, a njihove bogate kolekcije zadovoljit će i najzahtjevnije posjetitelje.

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Odrasli 11,00 €
Odrasli nakon 16:30 (osim četvrtkom) 8,50 €
Odrasli nakon 18:00 (četvrtkom) 8,50 €
Odrasli (prve nedjelje u mjesecu) Besplatno
Osobe mlađe od 18 godina Besplatno
Osobe dobi 18-25 godina (građani neke od članica Europske unije) Besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
24. 8. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti