Sainte-Chapelle (Sveta kapela)

Otočić Île de la Cité u središtu Pariza možda je malen veličinom, ali na tom malenom prostoru smjestile su se čak dvije svjetski značajne sakralne građevine - Katedrala Notre Dame i čarobna kapela Sainte Chapelle.
Sainte-Chapelle (Sveta kapela); © Jean-Christophe BENOIST (Wikimedia, CC BY-SA 2.0) Sainte-Chapelle (Sveta kapela); © Jean-Christophe BENOIST (Wikimedia, CC BY-SA 2.0)

Kraljevska kapela Sainte-Chapelle jedan je od najznamenitijih europskih sakralnih objekata. Izvana je Sainte-Chapelle relativno skromna i ne posebno dojmljiva, ali zato u unutrašnjosti skriva pravo blago. Naime, vitraje tog gotičkog bisera smatra se jednima od najljepših na svijetu.

Kralj-svetac želi odgovarajuće mjesto za vrijedne relikvije

Sainte-Chapelle graditi je dao kralj Luj IX., predani katolik, koji je kasnije i proglašen svetim. Nakon što je 1239. od Latinskoga cara Baudouina II. kupio iznimno vrijedne relikvije, među kojima su bili Kristova trnova kruna i dio križa na kojemu je Isus razapet, tražio je prikladno mjesto na kojemu bi ih mogao čuvati.

Tako je nakon nekoliko godina započeo gradnju Sainte-Chapelle, kraljevske kapele u kojoj će se čuvati i izlagati relikvije koje je prethodno stekao. Kapela je posvećena 1248. godine, a zanimljivo je da je njena gradnja koštala oko 40.000 livri, što je nekoliko puta manje od iznosa koji je Luj IX. izdvojio za relikvije koje su se u njoj čuvale.

Impozantna unutrašnjost s predivnim vitrajima

Osim što je Luj IX. istinski želio sačuvati vrijedne relikvije i napraviti prostor dostojan njihovog izlaganja, gradnjom Sainte-Chapelle želio je i učvrstiti svoju ulogu 'prvog među jednakima' kada je riječ o europskim kršćanskim vladarima. Stoga, zadatak je bio jasan - Sainte-Chapelle mora ostavljati bez daha!

I doista, arhitektima koji su na njoj radili to je i uspjelo. Sainte-Chapelle zapravo se sastoji od dvije razine, odnosno dvije kapelice - donja je bila predviđena za kraljevo osoblje te je služila kao neka vrsta župne crkve, dok je gornja kapelica bila namijenjena izlaganju relikvija i kraljevoj obitelji.

Iako je donja razina, s raskošnim svodovima i raznim zanimljivim detaljima također vrlo lijepa, gornji je dio taj zbog kojega je Sainte-Chapelle poznata širom svijeta. Razlog su predivni vitraji, koji se prostiru na otprilike 600 kvadratnih metara. Staklo je oslikano brojnim prizorima iz Biblije, a boje i ugođaj koji nastaju prolaskom svjetlosti kroz njih doista su očaravajući.

Povijest ispunjena oštećenjima

Stoljećima stara Kapela prošla je kroz brojne teške trenutke. Osim nebrige kojoj je bila izložena tijekom vladavine nekih od nasljednika Luja IX., zadesilo ju je i nekoliko prirodnih katastrofa, prije svega požara i poplava.

Ipak, najveću štetu Kapeli i bogatoj kolekciji relikvija nanijela je Francuska revolucija. Među ostalim, tada je uništen pripadajući toranj, kao i dijelovi unutrašnjosti, a vrijedne relikvije velikim su dijelom također uništene ili izgubljene. Dio relikvija kasnije je pronađen i sada se uglavnom čuvaju u Notre Dameu.

Sredinom 19. stoljeća napravljena je velika rekonstrukcija te je Sainte-Chapelle, koliko je to moguće, vraćena u prvobitno stanje. Njena čarobna unutrašnjost i danas privlači brojne turiste te je čini jednom od omiljenih pariških znamenitosti.

Radno vrijeme

Opis Ožujak-listopad Studeni-veljača
Radno vrijeme 09:30 - 18:00 09:00 - 17:00

Napomena: od rujna do lipnja u razdoblju od 13:00 do 14:15 sati Kapela je otvorena, ali se u nju ne primaju novi posjetitelji.

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Odrasli 8,50 €
Prva nedjelja u mjesecu (studeni-ožujak) Besplatno
Osobe do 25 godina (građani neke od članica Europske unije) Besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
26. 08. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti