Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe)

Slavoluk pobjede je spomenik smješten na zapadnom kraju Elizejskih poljana, u središnjem dijelu Trga Charles de Gaulle. Simbolizira sve koji su poginuli za Francusku, a posebno one poginule tijekom Napoleonskih ratova. Unutar spomenika nalaze se stotine imena stradalih, ispod je grobnica neznanom vojniku iz 1. svjetskog rata, a ispred spomenika vječni plamen.
Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe) Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe)

Visok je gotovo 50 metara, a 1806. godine ga je dizajnirao Jean Chalgrin po uzoru na Titov slavoluk u Rimu, dok je konstrukcija trajala gotovo 30 godina. Slavan je postao zbog brojnih događaja koji su se zbivali u i oko njega, poput Napoleonova ulaska u Pariz nakon velikih vojnih pobjeda, ali i po svečanosti slavlja Dana neovisnosti 14. srpnja.

Do Slavoluka se najlakše dolazi pješice, metroom ili RER-om (postaja Charles de Gaulle - Etoile) i onda prolazom ispod Trga Charlesa de Gaulla. Do vrha se možete uspeti uz 284 stube ili kombinacijom lifta i stuba, a s njega se vidi 12 veličanstvenih avenija koje se sijeku na tom mjestu, kao i cijele Elizejske poljane. Pruža se i izvrstan pogled na Eiffelov toranj, a posebno je impresivan noću, kad laseri s vrha Tornja obasjavaju pariško nebo.

Radno vrijeme je od 10:00 do 23:00 sati, a cijena ulaznice je 9 €. Mlađi od 26 godina imaju popust, pa karta u tom slučaju košta 5,50 €. Mladi do 18 godina imaju besplatan ulaz. Uspon traje 5-6 minuta laganog tempa, a najčešće nema gužve i nije potrebno čekati na ulaz.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti