Strasbourg

Glavni grad pokrajine Alsace, sjedište Europskog Parlamenta, Vijeća Europe te Suda za ljudska prava. Dobrodošli u Strasbourg!
Strasbourg Strasbourg

Grande Île, tj. 'veliki otok', prvo je središte grada u svijetu koji je stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Omeđen obalama rijeke Ill, predivno je mjesto za provesti opušteni vikend. Šetajući se prema glavnom trgu doći ćete do Place du Marché-aux-cochons-de-lait, živopisnog trga prepunog restauranata i terasa na kojima možete nesmetano uživati u pogledu na obližnju gotičku katedralu. Građena gotovo 400 godina, Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg je sve do kraja 19. stoljeća bila najviša crkva na svijetu, dok je danas na petom mjestu. To 'gorostasno divno čudo', kako ju je nazivao Victor Hugo, ima još jednu zanimljivost, a to je da je od planirana dva tornja, izgrađen samo jedan. Ako želite, možete se popeti do samog vrha, otkud se za lijepog vremena vidi i Njemačka. Unutrašnjost crkve obilježava rozeta, prozor u obliku ruže te astrološki sat, pravo tehnološko remek-djelo na kojem, između ostalog, možete vidjeti razigrane figure i njihov 'ples života'.

U neposrednoj blizini katedrale, s njezine lijeve strane, nalazi se Kammerzell, jedna od najljepših kuća u gradu, koja je gotovo cijela izrezbarena od drveta, a čiji su prozori unikatna djela. S druge strane glavnog trga je Palais des Rohan, bivša biskupska palača, a gdje je danas smješteno nekoliko gradskih muzeja.

Nešto južnije od centra nalazi se Petite France, dio grada gdje su najljepši primjeri lokalne arhitekture, poput Maison des Tanneurs, kuće s prepoznatljivim bijelim pročeljem prekrivenim drvetom. Ovdje ćete pronaći stare mlinice, mostove i obiteljske hotele, prava idila! Na ulazu u Petite France će vas 'dočekati' Ponts Couverts, sustav prekrivenih mostova s četiri obrambene kule iz 13.stoljeća, a malo dalje su i crkve Saint-Thomas i Saint Paul.

Još su tri gradska trga vrlo značajna. Prvi je Place Gutenberg sa spomenikom istoimenom tvorcu tiskarskog stroja koji je ovdje proveo dio svog života. Drugi je Place Kléber, koji je uz trg pokraj katedrale, poznat po jedinstvenom božićnom sajmu i blagdanskim kolačima, a treći je Place de la République, u čijoj se blizini nalaze Sveučilišna knjižnica, gradsko kazalište, Palais du Rhin i Opéra du Rhin.

Ovaj je kraj poznat kao glavno mjesto europskog pomirenja nakon 2. svjetskog rata. Zato Strasbourg ima svoju Europsku četvrt sa sjedištima najbitnijih stupova Europske Unije, ali ima i Jardin des deux rives, park koji povezuje dvije strane rijeke Rajne, francusku i njemačku, gdje ćete nerijetko sresti i rode, simbol grada i cijele regije.

Provjerite cijene smještaja u Strasbourgu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Strasbourg
Jeftini letovi iz/do Strasbourga

Jeftini letovi iz/do Strasbourga

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Strasbourga? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.