Gastronomski turizam

Alghero

Alghero je zaista poseban grad, mjesto u kojemu se isprepliću katalonsko i sardsko i koje je ujedinilo najbolje od oba svijeta.
Barcelona

Barcelona

Antonio Gaudi, Katalonija, kastanjete. Zvuči poznato? No, jeste li znali da je taj isti Gaudi za života bio prilično nepopularan, a da je Katalonija bilo kraljevstvo koje je sezalo sve do Malte i Sicilije? Pripremite se na mnoga iznenađenja, jer Barcelona jedva čeka da je otkrijete!

Beč

Sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu, koja se, omeđena Ringom, najviše 'koncentrirala' u središtu grada. Na temelju bogate ostavštine iz doba Habsburgovaca, Beč je danas prava europska kulturna prijestolnica.

Berlin

Ako neki europski grad ima zanimljivu priču, onda je to Berlin. Prebogata povijest, prepuna preokreta, uspona i padova, slave i poniženja, kao da izvire iza svakoga ugla. No, Berlin je mnogo više od povijesnih ostataka, to je grad gdje su arhitekti dobili maksimalnu slobodu u obnovi grada tijekom prošloga stoljeća, a njihovo 'igralište' iz ruševina se pretvorilo u grad vrhunske moderne arhitekture koja je nevjerojatno dobro stopljena s tradicijom.

Broc

Jeste li ikada kao dijete maštali o odlasku u tvornicu čokolade? S godinama ta želja možda splasne, no i odrasli će rijetko odbiti mogućnost odlaska u glavnu tvornicu najstarijeg proizvođača čokolade u Švicarskoj, zemlji koju se uz Belgiju smatra prijestolnicom te slastice.

Brugge

Kad bi postojala lista najljepših gradova u Belgiji, Brugge bi bio, bez ikakve dvojbe, na jednom od prvih mjesta. 'Venecija sjevera', kako ga još zovu zbog brojnih kanala kojima je okružen, pravi je dragulj tog dijela Europe.

Bruxelles

Vrhunske čokolade, odlična piva, čarobni Grand Place, Europska četvrt, NATO... Sve to, ali i puno, puno više opisuje Bruxelles, glavni grad Kraljevine Belgije i središte moći Europske Unije.

Eisenstadt (Železno)

Eisenstadt je glavni grad Gradišća i mjesto s nekoliko znamenitosti koje svojom dojmljivom pojavom nadilaze veličinu tog gradića.

Ekopark Krašograd

Nešto više od pola sata vožnje od središta Zagreba odnedavno se nalazi ekopark Krašograd, zelena oaza mira idealna za provesti dan u prirodi s obitelji i najdražima.

Fažana

Ribarsko mjesto Fažana najpoznatije je po svojoj luci, početnoj točci za plovidbu na Brijune, ali je i samo zanimljivo i vrijedno barem nekoliko sati vašeg vremena prije ili nakon broda za taj obližnji nacionalni park.

Granada

'Daj mu milostinju, ženo, jer nema žalosnije stvari u životu nego li biti slijep u Granadi!'. Stihovi su to Francisca de Icaze, meksičkoga pjesnika, koji je, ugledavši slijepca u granadskoj Alhambri, izvrsno opisao čaroliju ovoga grada.

Karanac

Tridesetak kilometara od Osijeka, otprilike na pola puta prema mađarskom Mohaču, smjestilo se etno selo Karanac. Mjesto je to najzaslužnije za preporod baranjskog turizma, a zadovoljni posjetitelji redovito se vraćaju kako bi uživali u ugodnoj atmosferi baranjskoga sela.

Lavaux

Lavaux je vinorodno područje koje se prostire na 30-ak kilometara između Lausanne i Montreuxa. Njegovi prepoznatljivi vinogradi koji se strmo spuštaju prema Ženevskom jezeru jedna su od najljepših i najpoznatijih švicarskih vizura.

Lisabon

Lisabon. Već sami spomen imena kod mnogih izaziva uzdahe, bilo zato što bi ondje željeli otputovati ili su se pak u portugalsku prijestolnicu već zaljubili. I doista, najzapadnija prijestolnica na europskom kopnu impresivan je grad koji će svojim posjetiteljima ponuditi gotovo sve - bogatu povijest, zanimljive znamenitosti, bogatu gastronomiju, ugodnu klimu i, možda najvažnije, poznatu portugalsku gostoljubivost.

London

Grad s najstarijom podzemnom željeznicom na svijetu, drugom crkvom po veličini te s više od 11.000 restauranata i kafića. Da, to je London, jedna od najvećih svjetskih metropola!

Madrid

Madrid možda nema Eiffelov toranj, Big Ben ili Koloseum, ali ima Palacio Real - najveću zapadnoeuropsku kraljevsku palaču, Prado - jedan od najboljih svjetskih muzeja, kultnu Plazu de Cibeles te stadion najtrofejnijeg svjetskog nogometnog kluba. A to nije ni približno sve što nudi španjolska prijestolnica.

Neuchatel

Na obali najvećeg jezera u potpunosti smještenog u Švicarskoj, Neuchatela, smjestilo se istoimeno mjesto, ujedno i sjedište kantona koji se, pogađate, također zove Neuchatel.
NP Mljet

NP Mljet

Nacionalni park Mljet predivna je prirodna oaza, smještena na istoimenom otoku na samom jugu Hrvatske.
Oprtalj

Oprtalj

Oprtalj je slikoviti gradić u središnjoj Istri, smješten na tristotinjak metara visokom brežuljku, a spominje se još od početka 12. stoljeća kao urbano boravište tadašnjih feudalnih vladara i obrtnika.

Pariz

Pariz? Grad svjetla, mode, kulture, romantike, provoda i odlične kuhinje nije samo francuska, nego i istinska kozmopolitska prijestolnica! Već desetljećima očarava posjetitelje svojim znamenitostima, ali ni dalje ne gubi na popularnosti te ga milijuni turista svake godine čine jednim od najposjećenijih svjetskih odredišta.

Porto

Vino, nogomet i tripice. Tako bismo u tri riječi mogli opisati Porto, najveći grad portugalskog sjevera. Ovo prekrasno mjesto ponekad je nepravedno u sjeni Lisabona, no ako ste već u Portugalu, svakako biste ga trebali posjetiti.

Rastoke

Vozeći se 'starom cestom' prema Plitvicama ili Dalmaciji, sigurno ste prošli kroz Slunj, grad koji je smješten na obalama rijeka Slunjčice i Korane.

Rim

Rim je jedan od najljepših gradova svijeta, a njegova povijest vjerojatno je najbogatija i najburnija od svih. Svi znamo priču o Romulu i Remu i o tome kako je nastao ovaj grad na 7 brežuljaka. No, jeste li znali da u Rimu postoji više od 900 crkava? Da je rimska prvostolnica crkva Svetog Ivana Lateranskog (San Giovanni in Laterano), a ne crkva Svetog Petra?
Santorini

Santorini

Grčka, zemlja drevnih bogova, prirodnih ljepota i bogate povijesti, koja nam je, između ostalog, podarila i demokraciju, 'darovala' nam je i svoje brojne otoke. Na stotine njih razasutih od Jonskog do Egejskog mora, svake godine privlače milijune turista, a najprivlačniji među njima svakako su oni iz skupine Ciklada (Kykladhes) - Ios, Mykonos, Naxos i Santorini.

Sevilla

Rijetki su gradovi koje posjetitelji vole zbog toliko različitih razloga. Želite li prekrasnu klimu, bogatu povijest, zanimljiva događanja, šarenu gastronomsku ponudu ili zabavu uz borbe bikova, Sevilla će biti odličan izbor. A ponudit će vam i mnogo više.

Skradin

Skradin je gradić na desnoj obali rijeke Krke, udaljen od Šibenika manje od 20 kilometara. Tu se nalazi poznata ACI-jeva marina, u koju nerijetko dolaze najpoznatije svjetske osobe, kao i ulaz u Nacionalni park Krka, otkuda možete posjetiti atraktivni Skradinski buk, Roški slap te franjevački samostan Visovac na istoimenom otočiću.

Škrip

Brač, jedan od najpopularnijih hrvatskih otoka i ljetnih odredišta, u svojoj unutrašnjosti skriva mnogima nepoznate ljepote, poput Škripa, najstarijeg otočnog mjesta, čija povijest bilježi puna tri tisućljeća.

Stintino

Sardinija je na glasu kao otok s nekima od najljepših europskih plaža. Jedna od njih, vjerojatno i najpoznatija, nalazi se u mjestu Stintino, na sjeverozapadu otoka.
Strasbourg

Strasbourg

Glavni grad pokrajine Alsace, sjedište Europskog Parlamenta, Vijeća Europe te Suda za ljudska prava. Dobrodošli u Strasbourg!

Tribunj

Tribunj je malo ribarsko mjesto, udaljeno oko pet kilometara od poznatijih Vodica i nešto više od desetak kilometara od Krešimirovog grada, Šibenika. Za razliku od poznatijeg susjeda, koji je danas prepoznatljiv po masovnom turizmu, Tribunj je zadržao šarm malog i autentičnog dalmatinskog mjestašca.

Vrbovec

Udaljen oko 45 kilometara sjeveroistočno od središta Zagreba nalazi se Vrbovec, gradić kojeg većina ljudi povezuje s prehrambenom industrijom i tradicijskim gastronomskim specijalitetima, ali tu se 'skriva' još nekoliko zanimljivosti - Petar Zrinski, Lovrečina Grad i crkva sv. Vida.

Ženeva

Od svih švicarskih gradova Ženeva je nekako najkompletnija. Moderna i tradicionalna, užurbana i opuštena, zanimljiva i dosadna, ekskluzivna i pristupačna. Ženevu doista možete doživjeti na mnogo različitih načina, ali je teško poreći da ima sve što je jednom gradu potrebno da bude turistički dragulj.