Kreta

Otok kojim su vladali Minojci, stari Grci, Rimljani, Dori, Mlečani, pa i Turci, jedno je od omiljenih mjesta za ljetni odmor na Sredozemlju. Osim toga, Kreta je poznata i kao 'Otok bogova', mjesto na kojem je rođen Zeus, vrhovno starogrčko božanstvo, ali i po legendi o Minotauru, mitskom biću koje je živjelo u labirintu.
Kreta Kreta

Kreta, najveći grčki otok i peti po veličini u cijelom Sredozemlju, jedno je od najpopularnijih odredišta u Grčkoj. Čak 15 posto svih dolazaka u Grčku dolazi preko morske i zračne luke u glavnom gradu Heraklionu.

Ovdje ćete pronaći brojne plaže, uvale i poluotoke na tisuću kilometara dugoj obali, pogotovo onoj sjevernoj, dok vas s južne strane otoka možda još uvijek čekaju turistički neotkriveni dijelovi isprekidani poljima lubenica ili drveća naranača.

Za one željne odmora Kreta nudi pregršt usluga, od luksuznih hotela, bazena i sportskih terena do obiteljskog smještaja i kampova, a za one koji više vole istraživati kulturne znamenitosti, minojske palače u Knossosu ili Phaestosu zadovoljit će svačiji ukus.

Klima je vrlo ugodna, najhladniji su prosinac, siječanj i veljača, iako se i tada temperature uglavnom 'drže' iznad 10 °C. Već s travnjom dolaze prve topline, a i more se približava temperaturama ugodnima za kupanje. Svibanj označuje uvod u sezonu, koja se zahuktava do vrhunca u kolovozu, kada su i vrućine najveće, s prosjekom najviših dnevnih temperatura iznad 30 °C.

Različita razdoblja donose svoje prednosti i nedostatke, s obzirom da je Kreta tijekom ljetnih mjeseci vrlo živa, puna događaja, dok je u proljeće i jesen mnogo mirnija, a mnogi kažu da ju se tek tada može istinski doživjeti. Vrlo je popularna i kao odredište za brojna maturalna i apsolventska putovanja mladih iz čitavog svijeta, gdje zabava traje do jutarnjih sati.

Provjerite cijene smještaja u Kreti

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Kreta
Gastronomija na Kreti

Gastronomija na Kreti

Uz hranu, koju smo već spomenuli u vodiču za Santorini, ovdje ćemo nabrojati još nekoliko specijaliteta.

Gradovi i mjesta na Kreti

Kreta je velik otok s brojnim naseljima. Opisali smo najveća i turistički najrazvijenija od njih.
Jeftini letovi iz/do Krete

Jeftini letovi iz/do Krete

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Krete? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.
Korisne informacije o Kreti

Korisne informacije o Kreti

Na Kreti vrijedi vidjeti još nekoliko mjesta, poput Lassithi Plateau, sa svojim brojnim vjetrenjačama te Diktaion Antron, spilju u kojoj je po legendi rođen Zeus.
Noćni život na Kreti

Noćni život na Kreti

Najpoznatija mjesta za izlaske su Hersonissos i Malia, dok je Heraklion nešto mirniji. Malia je inače poznata po prekrasnim pješčanim plažama uz koje se pruža i brojna dodatna zabava, a uz glavnu...

Plaže na Kreti

Kreta je golem otok s brojnim plažama. Ovdje ćemo istaknuti dio njih u blizini Hersonissosa i Herakliona.

Prijevoz do Krete

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do najvećeg grčkog otoka. Saželi smo kako do Krete brodom i zrakoplovom.

Prijevoz na Kreti

Javni prijevoz obavlja se autobusima kompanije Ktel. Povezana su sva veća mjesta i busevi voze učestalo. Cijene su umjerene, a ovdje su navedene neke od njih.
Smještaj na Kreti

Smještaj na Kreti

Smještaj je najčešće u hotelima, hotelskim naseljima i vilama, ali možete iznajmiti, slično kao kod nas, apartmane i sobe.