Baška

Baška, turističko središte na jugoistoku otoka Krka, poznata je po jednoj od najljepših plaža na Jadranu, ali zahvaljujući Bašćanskoj ploči i kao kolijevka hrvatske pismenosti i kulture, što je naziv kojim se voli dičiti cijeli otok Krk.
Baška Baška

Samo područje Baške bilo je naseljeno još u pretpovijesno vrijeme. Na istom mjestu razvilo se i rimsko naselje, a samo naselje Baška počinje se razvijati u 5. stoljeću. Osam stoljeća kasnije prvi se put spominje i 'castelum Besca', odnosno kaštel Baška. Uz brojne strane vladare, poput Venecije, Napoleona i Austrije, na otoku su tijekom povijesti najveći pečat ostavili krčki knezovi Frankopani.

Početkom 20. stoljeća počinje povijest turizma u Baškoj, a danas je ovo mjesto jedno od najpopularnijih na otoku Krku, ali i na cijelome Kvarneru.

Provjerite cijene smještaja u Baški

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Baška

Baščanska ploča

Svakako najpoznatija znamenitost ovoga kraja je Baščanska ploča koja se nalazi u mjestu Jurandvor, a do koje se najlakše dolazi cestovnim putem, u zadnje vrijeme poznatim i kao Staza glagoljaša.
Baščanska staza glagoljice

Baščanska staza glagoljice

2006. godine u Baškoj su osnovani Sinjali, društvo koje djeluje u području kulture, ekologije i tradicije te koje je u kratko vrijeme oživjelo Bašku i imalo nekoliko zapaženih inicijativa.

Klima i vrijeme u Baškoj

U Baškoj, kao i na cijelome Krku, prevladava mediteranska klima, koju karakteriziraju ugodna i blaga proljeća i jeseni, topla ljeta te vjetrovite zime.

Noćni život i zabava u Baškoj

Uz nekoliko kilometara dugu šetnicu, uvijek se može opustiti u nekom od kafića i cocktail barova, a tijekom sezone, tu su i tradicionalne fešte, poput 'Crne ovce' (koja se nažalost ne održava od 2010...

Prijevoz do Baške

Pročitajte kako je Baška povezana s ostatkom Hrvatske, a zračnim putem i s ostatkom Europe.

Smještaj u Baški

Početci turizma u Baški sežu sve do 1906. godine, kad je ondje otvoren prvi hotel.
Što posjetiti (znamenitosti) u Baškoj

Što posjetiti (znamenitosti) u Baškoj

Kao mirno ribarsko mjesto, Baška posjeduje i brojne vrijednosti koje plijene pozornost, a to su stara jezgra mjesta i obližnji sakralni spomenici.