Baščanska ploča

Svakako najpoznatija znamenitost ovoga kraja je Baščanska ploča koja se nalazi u mjestu Jurandvor, a do koje se najlakše dolazi cestovnim putem, u zadnje vrijeme poznatim i kao Staza glagoljaša.
Baščanska ploča Baščanska ploča

Baščanska ploča jedan je od najvrjednijih nacionalnih i kulturnih spomenika hrvatskog naroda i njegova jezika, a predstavlja glagoljski natpis isklesan na bijelom vapnencu u 13 redaka teksta te govori o darovnici kralja Zvonimira (1075. - 1089.) crkvi svete Lucije. Na njoj je po prvi put posvjedočeno ime hrvatskog vladara na hrvatskom jeziku, a vrijeme njenog postanka je sam početak 12. stoljeća.

Ploču je, umetnutu u crkveni pod, 15. rujna 1851. godine pronašao Petar Dorčić, koji je o svom pronalasku obavijestio Ivana Kukuljevića Sakcinskog, da bi je on zatim predstavio znanstvenoj zajednici. Visoka je 99,5 centimetara, široka 199 centimetara, debela od 7,5 do 9 centimetara, a teška oko 800 kilograma.

Iako je ploča nađena u podu, ona je izvorno bila lijeva pregradna ploha (plutej), koja je odvajala crkveni prostor između svećenika i puka. Postojala je i desna ploha, ali je ona znatno oštećena i ostali su samo manji dijelovi koji se danas nazivaju Bašćanski ili Jurandvorski ulomci.

Pismo koje je uklesano u ploču pripada prijelaznom stupnju iz starije, oble glagoljice u uglatu, a tekst u suvremenijoj verziji hrvatskoj jezika glasi:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Ja

opat Držiha pisah ovo o ledini koju

dade Zvonimir kralj hrvatski u

dane svoje svetoj Luciji. I svjedoci

župan Desimir u Krbavi, Mratin u

Lici, Pribineg, ovaj poslanik u Vinodolu, Jakov u

otoku. Da tko to poreče neka kune ga Bog i 12 apostola i 4

evanđelista i sveta Lucija. Amen. Da tko ovdje živi

neka moli za njih Boga. Ja, opat Dobrovit

zidah crkvu ovu i sa svoje braće

devetoricom u dane kneza Kosmata koji je vlad-

ao svom krajinom. I bješe u te dane Nikola

u Otočcu sa svetom Lucijom zajedno.

Danas se original čuva u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, dok je u crkvu sv. Lucije stavljena kopija iste.

Provjerite cijene smještaja u Baški

Prijava
Odjava
Soba
Gosti