Baščanska staza glagoljice

2006. godine u Baškoj su osnovani Sinjali, društvo koje djeluje u području kulture, ekologije i tradicije te koje je u kratko vrijeme oživjelo Bašku i imalo nekoliko zapaženih inicijativa.
Baščanska staza glagoljice Baščanska staza glagoljice

Svakako najpoznatija je Baščanska staza glagoljice, projekt koji su Sinjali započeli iste godine kada su i osnovani - 2006. Radi se o izradbi kamenih monolita, a prvotna ideja bila je napraviti po jedan kamen za svako slovo glagoljice. Projekt se pokazao vrlo uspješnim, a cilj je premašen, pa je tako već izrađeno 35 skulptura. Četiri skulpture djelo su akademskog kipara Ljube de Karine i većih su dimenzija od ostalih skulptura, koje su nastajale na kiparskim radionicama. Tako su slova klesali i studenti odsjeka kiparstva akademija iz Osijeka, Rijeke, Splita, Ljubljane, Graza i Praga. Veće skulpture izrađene su od istarskog bijelog kamena, a manje od krčkog kamena samca.

Svako slovo sponzorira određeni grad, općina ili poduzeće čije ime započinje tim slovom, pa je tako npr. Dubrovnik pokrovitelj slova D, Trogir slova T, a slovo P sponzorira češka prijestolnica - Prag! Zanimljivo je da je slovo Z 'pripalo' Zadru, a Zagreb je tako 'dobio' slovo A, kao početno slovo starog njemačkog naziva za Zagreb - Agram.

Monoliti su postavljeni na značajnim mjestima u Baškoj i bližoj okolici te služe poput putokaza i uočljivog znaka (sinjala). Upozoravaju posjetitelje na to da zastanu i pogledaju zašto je to mjesto važno. Staza nema klasičan oblik, nego se radi o 'razbacanim' lokalitetima koje svojom upečatljivošću povezuju upravo kameni monoliti.

Baščanska staza glagoljice naišla je na odličan odjek i u kratko vrijeme osvojila je srca turista, ali i stanovnika. Mnogi od njih sada mogu s ponosom šetati svojom Baškom i diviti se bogatoj baštini tog krčkog mjestašca, koje prije možda nisu ni bili svjesni. Turisti su pak dobili vrlo zanimljivu atrakciju, jedinstvenu u svjetskim okvirima i idealnu za lagane jutarnje ili noćne šetnje za vrućih ljetnih dana.

Ovakav projekt iznimno je uspješan primjer djelovanja lokalne zajednice na poboljšanju turističke ponude i zapravo je odličan putokaz mnogim malim mjestima čija se ponuda temelji isključivo na suncu i moru, iako imaju bogatu povijesno-kulturnu baštinu koju bi mogli predstaviti turistima.

Provjerite cijene smještaja u Baški

Prijava
Odjava
Soba
Gosti