Što posjetiti (znamenitosti) u Baškoj

Kao mirno ribarsko mjesto, Baška posjeduje i brojne vrijednosti koje plijene pozornost, a to su stara jezgra mjesta i obližnji sakralni spomenici.
Što posjetiti (znamenitosti) u Baškoj Što posjetiti (znamenitosti) u Baškoj

Župna crkva sv. Trojice najveća je ovdašnja crkva, izgrađena je u baroknom stilu počekom 18. stoljeća, a zvonik crkve visok je 28 metara. Uz unutrašnje oltare i slike, najveća sakralna vrijednost je ukrašeni srebrni križ, dar knezova Frankopana.

Crkva sv. Ivana Krstitelja je u prošlosti bila prva župna crkva, a danas se u njenom zvoniku nalazi zvono iz 1431. godine, poznatije kao 'Starac'.

Tu je i crkva Majke Božje na Gorici, najveće marijansko svetište Krčke biskupije, a izgrađena je početkom 15. stoljeća. Poznata je po svom zvonu s kraja 16. stoljeća, koje tradicionalno zvoni kada mjesta bašćanske doline posjećuje lokalni biskup. Do svetišta se može doći cestom ili stubama kojih ima više od 200 i izgrađene su u 19. stoljeću.

Od novijih znamenitosti, u mjestu se nalazi Zavičajni muzej Baška, koji sadrži etnografsku zbirku lokalnog područja, a tu je i Akvarij Baška, u kojemu se na 200 četvornih metara može vidjeti zbirka jadranskih riba, školjki i puževa. Od prirodnih zanimljivosti izdvaja se špilja Biseruljka kod mjesta Rudina s uređenim stazama, oko kojih se nalaze stalaktiti i stalagmiti.

Provjerite cijene smještaja u Baški

Prijava
Odjava
Soba
Gosti