Bela

Vozeći se lokalnom cestom od Ivanca do Novog Marofa, prije samog ulaska u mjesto Bela, mogu se zamijetiti dvije građevine koje se izdvajaju od ostalih kuća. Iako se čini nestvarnim, ovo mjestašce sa 70-ak stanovnika ta dva dvorca ima već nekoliko stoljeća.
Bela Bela

Preteča tim dvorcima, uglavnom stambenog karaktera, jest utvrda Bela, koja se nalazi na brijegu iznad sela. Nju su izgradili ivanovci, srednjovjekovni redovnički red, kojemu obližnji Ivanec, kao i planina Ivanščica, 'duguju' imena. Zbog svog poslanja, budući da su brinuli o bolesnima i ranjenima u Svetoj zemlji za vrijeme Križarskih ratova, dobivali su brojne posjede u Europi, a tako su vjerojatno stigli i do belskog kraja.

Za utvrdu Belu se vjeruje da je izgrađena između 12. i 13. stoljeća, a ivanovci se tu zadržavaju do 15. stoljeća. Nakon njih, njome su gospodarili brojni poznati velikaši, kao što su ban Talovac, grofovi Celjski, kralj Matijaš Korvin i njegov sin Ivaniš Korvin, koji je s prijelaza 15. na 16. stoljeće belski posjed darovao mađarskoj plemićkoj obitelji Patheö de Gerse. S nestankom turske opasnosti, utvrda se polako napušta i s vremenom se naziva Pusta Bela.

Na samom početku 17. stoljeća, mađarski plemići grade dvorac Bela I. (Podbela) kao stambenu građevinu s nekoliko kula na rubovima obrambenog zida te s trokatnom ulaznom branič-kulom. Danas je dvorac u relativno dobrom stanju, ali mu treba obnova, čime bi se dobilo odlično zdanje za potencijalni muzej, budući da je spomenik prve kategorije.

Obitelj Patheö de Gerse vladala je Belom do početka 18. stoljeća, a nakon njih posjed dobiva obitelj Erdödy, koji su izgradili obližnji dvorac Bela II. Dvorac se nalazi stotinjak metara od Bele I. i krase ga dvije okrugle kule na rubovima jednokrilne građevine. Erdödyjevi su bili belski vlasnici oko jednog stoljeća, da bi nakon njih oba dvorca otkupila obitelj Ožegović. Metel Ožegović je bio poznati sudionik Ilirskog preporoda, pa su se ovdje skupljali brojni Ilirci. U sklopu dvorca nalazi se i kapelica, unutar koje je pokopan barun Ožegović. S 20. stoljećem stižu brojni ratni sukobi te se poslije Drugog svjetskog rata dvorac Bela I. nacionalizira, a Bela II. nekoliko godina kasnije prodaje općini te se i danas djelomično obnavlja.

Vrijedi spomenuti i jednu legendu vezanu za belski kraj. Naime, za Pustu Belu se govori da je skrivala engleskog kralja Rikarda Lavljeg Srca, kojeg su na povratku s križarskih ratova ovdje čuvali templari. Iako se ne može sa sigurnošću reći da je već tada utvrda bila izgrađena (druga polovica 12. stoljeća) i da su ovdje uopće bili templari, ta bi se legenda zasigurno mogla iskoristiti kao dobra tema za neki film o našim dvorcima. :)

Prijevoz do Bele

Do Bele je najjednostavnije doći osobnim automobilom, a postoje tri ceste koje se spajaju pred samom Belom. Jedna cesta jest ona koja povezuje Novi Marof i Ivanec, a na tom putu nalaze se mjesta Remetinec, Završje Podbelsko, Bela, Salinovec i Ivanečko naselje. Druga cesta povezuje mjesto Tužno i Belu, a usput prolazi kroz Lovrečan i Završje Podbelsko. Treća opcija jest pak preko mjesta Podrute, do kojeg se dođe kad se skrene s ceste D24 koja se proteže od Novog Marofa i Budinščine sve do Zlatar Bistrice i Zaboka.

Provjerite cijene smještaja u Beli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti