Bilje

Tek nekoliko kilometara nakon što prijeđete Dravu kod Osijeka, smjestilo se mjesto Bilje. Sjedište istoimene općine danas je, prije svega, poznato po tome što mu pripada poznati park prirode Kopački rit, no i samo postaje sve zanimljivije turistima.
Bilje Bilje

Povijest Bilja

Bilje postoji još od rimskih vremena, kada je nastalo vjerojatno kao jedna od kolonija obližnje Murse, odnosno današnjeg Osijeka. Do danas su na nekoliko mjesta kod Bilja otkriveni ostatci nekadašnjih rimskih cesta, koje su se odatle odvajale prema utvrđenoj rimskoj granici na Dunavu (poznati rimski limes).

U pisanim ispravama prvi se put pojavljuje početkom 13. stoljeća, a ubrzo se bilježe različite varijacije imena – Bolehe, Belehe i Belya. U vrijeme turskih osvajanja Bilje se uglavnom ne spominje kao posebno bitno, što se vjerojatno dijelom može pripisati i tome što ga je zaobišla prometna žila kucavica. Naime, gradnjom Sulejmanovog mosta, Darda postaje prometno križište na putu iz Osijeka prema Mađarskoj i(li) ostatku Baranje.

Velike promjene nastupaju konačnim oslobađanjem od Turaka krajem 17. stoljeća. Habsburški vladar Leopold I. počinje dijeliti posjede zaslužnim vojskovođama, a najveći dio Baranje pripao je princu Eugenu Savojskom.

Bilje ili Belje?

Sjedište posjeda postavio je u Bilje, no vlastelinstvo se zvalo Belje. I danas ova razlika u jednom slovu zbunjuje, s obzirom da se najveće baranjsko poduzeće zove Belje, a najsličniji naziv mjesta upravo je Bilje. No, razlog tom razmimoilaženju vrlo je jednostavan - Belje je mađarski naziv za Bilje (Bellye), pa je u ono vrijeme prevladalo upravo to ime. Već tada posjed je bio moderno organiziran te su postavljeni temelji za jedno od naših najvećih poljoprivredno-prehrambenih poduzeća.

Eugen Savojski ubrzo je u Bilju sagradio i dvorac, jedan od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. Tko je arhitekt, pouzdano se ne zna, no pretpostavlja se da bi to mogao biti slavni Johann Lucas von Hildebrandt, čovjek poznat po brojnim velebnim djelima u Beču i ostatku Austrije, prije svega po dvorcu Belvedere.

Dvorac okružuje park, inače zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. U dvorcu je sagrađena i kapela, koja se sve do 1775. godine koristila kao župna kapela. Vlastelinstvo je početkom 19. stoljeća prešlo u ruke nadvojvode Karla Ljudevita, koji sjedište seli u obližnje Kneževo, dok današnje poduzeće Belje sjedište ima u Bilju susjednoj Dardi.

Događanja u Bilju

Krajem svibnja u mjestu se održava 'Dan dvorca Eugena Savojskog' u organizaciji Čuvara tradicije princa Eugena Savojskog. Dvorac i okolica tada su prepuni kostimiranih glumaca – tako se ondje nađu mačevaoci, streličari i mnoge druge osobe iz 18. stoljeća. U sklopu događanja predstavlja se kulturna tradicija Bilja i okolice, pa tako nastupaju različite kulturno-umjetničke skupine.

U listopadu 2012. održan je i prvi Dan otvorenih vrata dvorca Eugena Savojskog, također u organizaciji udruge Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog. Prilika je to za besplatno razgledavanje ovog zanimljivog objekta i to uz vodiče iz Udruge koji posjetitelje upoznaju s poviješću i zanimljivim pričama vezanima uz Dvorac i mjesto kojemu pripada.

Najveće događanje u Bilju jesu Etno susreti, koji se održavaju već više od desetljeća. Na njima se predstavljaju lokalna kulturna baština, gastronomski specijaliteti, stari zanati i sl. Tu su i natjecanja u starim sportovima, viteške igre, nastupi zabavno-glazbenih skupina i štošta drugo. Etno susreti održavaju se tijekom rujna i traju dva dana, odnosno jedan vikend.

Što posjetiti (znamenitosti) u Bilju

Osim prije spomenutog dvorca Eugena Savojskog, glavne mjesne znamenitosti, u Bilju se nalazi i crkva Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Izgrađena je 1775. godine, čime preuzima status župnoga sjedišta od kapele u Dvorcu.

Ljubitelji prirode i ribolova vole se zaputiti na Biljsko jezero. Ondje po popularnim cijenama možete veslati te ploviti kajacima i kanuima, a ljeti se mnogi odluče i na kupanje u jezeru.

Prijevoz do Bilja

Bilje je gotovo pa osječko predgrađe te vožnja od osječkog središta do njega traje manje od deset minuta. Iz Osijeka je potrebno prijeći Dravu preko mosta dr. Franje Tuđmana, nakon čega vas očekuje nekoliko minuta vožnje glavnom cestom.

Do Bilja možete stići i Panturistovim autobusima (www.panturist.hr), koji se ondje zaustavljaju u sklopu nekoliko svojih linija. Jednosmjerna karta iz Osijeka košta 16 kuna, dok se na povratnu kartu obračunavaju različiti popusti u iznosu od 10 do 80 posto.

Provjerite cijene smještaja u Bilju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti