Boljun

Putujući cestom iz Rijeke prema Labinu i Rapcu, vjerojatno ste primijetili mjesto na vrhu brda uz koje stoji dobro očuvan kaštel i koje je vidljivo svega par minuta nakon izlaska iz tunela Učka.
Boljun Boljun

Boljunski kaštel i Boljunska kronika

To je Boljun, stari grad u sjeveroistočnoj Istri, ispod kojeg se nalazi prostrano Boljunsko polje. Ovo živopisno mjesto bilo je naseljeno još u rimsko doba, a u srednjem vijeku, oko 1000. godine, na važnosti dobiva građenjem utvrđenog kaštela. Pod imenom Bagnoli mjesto se prvi put spominje početkom 12. stoljeća, a svoj vrhunac dostiže između 15. i 17. stoljeća, o čemu svjedoče brojni oltari u crkvama te glagoljaški zapisi, kako oni na papiru, tako i oni u kamenu.

Od nekoliko starih zapisa napisanih u Boljunu, sastavljena je 'Boljunska kronika', koja se sastoji od kronika dviju bratovština. Pisali su je lokalni župnici, a najveći dio zapisa je napisao Vicenc Frlanić, koji nam je uz neke uobičajene tekstove o događanjima u župi, ostavlja i tekst o napadu Arbanasa na Boljun, kao i o tome što se sve događalo u mjestu kroz povijest - hladnoće, požari, poplave, zvijezde repatice itd. Razdoblje koje Kronika pokriva je od sredine 15. stoljeća, pa do prve polovice 17. stoljeća, a pisana je glagoljicom i latinicom.

Nakon 17. stoljeća mjesto gubi na svome značenju, ali život nastavlja i dalje te se u današnje vrijeme Boljun sve više orijentira prema turizmu, pogotovo onima željnima mira i tišine. Zbog svoje očuvane baštine, Boljun je i upisan u Registar kulturnih dobara.

Crkve u Boljunu i smještaj

Putnik namjernik danas može prespavati u novouređenim apartmanima, koji se uglavnom nalaze u obnovljenim kamenim kućama s pogledom na Boljunsko polje i rječicu Boljunšćicu, ili se prošetati uskim boljunskim uličicama.

Jednako tako može i bolje upoznati njegov dobro očuvani kaštel s kulama i bastionima te nekoliko mjesnih crkava, poput crkve sv. Jurja (izgrađena 1640. godine na mjestu prethodne crkve), romaničke crkve sv. Kuzme i Damjana ili crkve sv. Fabijana i Sebastijana (prijelaz iz 12. u 13. stoljeće), koja se nalazi podno naselja.

Boljunska konoba

Uz prije spomenuto, preporučujemo i posjet lokalnoj Boljunskoj konobi, koja postoji već čeiri desetljeća, te isprobavanje tamošnjih specijaliteta, poput pršuta, kobasica, fuža, fritaje sa šparogama, ombola, jela s gljivama, vina ili rakije.

Prijevoz do Boljuna

Do Boljuna se najjednostavnije dođe cestom D500. Nakon što izađete iz tunela Učka u smjeru Labina, nakon desetak kilometara stići ćete do Boljunskog polja, gdje se zatim skreće i do samog mjesta nastavlja uzbrdo stotinjak metara. Ta sporedna cesta ujedno je i cesta koja Boljun povezuje s općinskim središtem Lupoglavom, do kojega vozi i vlak.

Ako do Boljuna stižete iz smjera Labina, onda je u mjestu Vozilići potrebno skrenuti prema Ćepiću i pratiti putokaze koji upućuju na tunel Učku. Tko iz ostatka Istre do Boljuna stiže Istarskim ipsilonom, potrebno je prije Učke skrenuti prema Labinu i onda također desetak kilometara nastaviti cestom D500 do Boljuna.

Provjerite cijene smještaja u Boljunu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti