Brod na Kupi

Desetak kilometara od Delnica, nalazi se jedno od središta Kupske doline - Brod na Kupi. Mjesto se nalazi pokraj same granice sa Slovenijom te je okruženo rijekama Kupom i Kupicom.
Brod na Kupi Brod na Kupi

Iako u Brod najčešće dolaze ribiči, lovci, kajakaši i biciklisti, u zadnje vrijeme sve ga se više prepoznaje i po njegovoj najpoznatijoj građevini, kaštelu Zrinski.

Kaštel Zrinski

Kaštel je sredinom 17. stoljeća izgradio Petar Zrinski kao svoj dvor, a pretpostavlja se da je na tom mjestu postojala slična građevina iz doba Frankopana. Nalazi se u središtu mjesta, desetak metara od graničnog prijelaza sa Slovenijom. Blizu njega je i crkva sv. Marije Magdalene iz 1670. godine, koja je u prošlosti bila unutar istih obrambenih zidina, a koja je kroz stoljeća promijenila svoj prvotni izgled.

Današnji obnovljeni kašel Zrinski jednostavna je, ali masivna trokatna građevina kvadratnog tlocrta. Ima očuvan originalni raspored prostorija u prizemlju, dok se na katovima raspored dijelom izmijenio. Uz fortifikacijsku, postojala je i stambena funkcija, pa se može reći da pripada tipu dvor-palača. Vrijedi spomenuti da je prizemlje povezano podzemnim hodnikom s rijekom Kupicom te obližnjom pećinom, dok mu se na vrhu krova nalazi buzdovan.

Kaštel je sada zavičajni muzej u kojemu se može nešto više saznati o njegovim bivšim vlasnicima, Zrinskim i Frankopanima, te o šumarstvu, lovu i ribolovu. Stalni izložbeni postav je otvoren od utorka do četvrtka između 10:00 i 18:00 sati, a od petka do nedjelje između 10:00 i 20:00 sati.

Smještaj, gastronomija i kupanje u Brodu na Kupi

Svi oni koji požele ostati više od jednog dana u Kupskoj dolini, mogu se smjestiti u obližnji hotel Mance, koji, osim smještaja, nudi i domaću gastronomsku ponudu, kao što je potočna pastrva, jela od divljači ili jela sa šumskim plodovima (jabuke, gljive, šumsko voće). U obližnjim Delnicama nalaze se i hotel Risnjak, a pet kilometara dalje planinarski centar Petehovac.

Ako se u Brod na Kupi dođe ljeti, moguće je i okupati se na plaži Pritiske nedaleko od Gustog Laza, a ljubitelji životinja, a pogotovo leptira, doći će na svoje, budući da se u Kupskoj dolini može vidjeti više od 100 vrsta leptira, što je čak 60 posto od ukupnog broja vrsta leptira u Hrvatskoj.

Prijevoz do Broda na Kupi

Do Broda na Kupi stiže se cestom D203, koja ga povezuje s obližnjim Delnicama, dok mu se sa slovenske strane može prići cestom od Kočevja do mjesta Petrina, koje je odmah uz granicu s Hrvatskom.

Provjerite cijene smještaja u Brodu na Kupi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Brod na Kupi
Vremenska prognoza za Brod na Kupi

Vremenska prognoza za Brod na Kupi (10 dana)

Provjerite dugoročnu vremensku prognozu za Brod na Kupi.