Brod na Kupi

Desetak kilometara od Delnica, nalazi se jedno od središta Kupske doline - Brod na Kupi. Mjesto se nalazi pokraj same granice sa Slovenijom te je okruženo rijekama Kupom i Kupicom.
Brod na Kupi Brod na Kupi

Iako u Brod najčešće dolaze ribiči, lovci, kajakaši i biciklisti, u zadnje vrijeme sve ga se više prepoznaje i po njegovoj najpoznatijoj građevini, kaštelu Zrinski.

Kaštel Zrinski

Kaštel je sredinom 17. stoljeća izgradio Petar Zrinski kao svoj dvor, a pretpostavlja se da je na tom mjestu postojala slična građevina iz doba Frankopana. Nalazi se u središtu mjesta, desetak metara od graničnog prijelaza sa Slovenijom. Blizu njega je i crkva sv. Marije Magdalene iz 1670. godine, koja je u prošlosti bila unutar istih obrambenih zidina, a koja je kroz stoljeća promijenila svoj prvotni izgled.

Današnji obnovljeni kašel Zrinski jednostavna je, ali masivna trokatna građevina kvadratnog tlocrta. Ima očuvan originalni raspored prostorija u prizemlju, dok se na katovima raspored dijelom izmijenio. Uz fortifikacijsku, postojala je i stambena funkcija, pa se može reći da pripada tipu dvor-palača. Vrijedi spomenuti da je prizemlje povezano podzemnim hodnikom s rijekom Kupicom te obližnjom pećinom, dok mu se na vrhu krova nalazi buzdovan.

Kaštel je sada zavičajni muzej u kojemu se može nešto više saznati o njegovim bivšim vlasnicima, Zrinskim i Frankopanima, te o šumarstvu, lovu i ribolovu. Stalni izložbeni postav je otvoren od utorka do četvrtka između 10:00 i 18:00 sati, a od petka do nedjelje između 10:00 i 20:00 sati.

Smještaj, gastronomija i kupanje u Brodu na Kupi

Svi oni koji požele ostati više od jednog dana u Kupskoj dolini, mogu se smjestiti u obližnji hotel Mance, koji, osim smještaja, nudi i domaću gastronomsku ponudu, kao što je potočna pastrva, jela od divljači ili jela sa šumskim plodovima (jabuke, gljive, šumsko voće). U obližnjim Delnicama nalaze se i hotel Risnjak, a pet kilometara dalje planinarski centar Petehovac.

Ako se u Brod na Kupi dođe ljeti, moguće je i okupati se na plaži Pritiske nedaleko od Gustog Laza, a ljubitelji životinja, a pogotovo leptira, doći će na svoje, budući da se u Kupskoj dolini može vidjeti više od 100 vrsta leptira, što je čak 60 posto od ukupnog broja vrsta leptira u Hrvatskoj.

Prijevoz do Broda na Kupi

Do Broda na Kupi stiže se cestom D203, koja ga povezuje s obližnjim Delnicama, dok mu se sa slovenske strane može prići cestom od Kočevja do mjesta Petrina, koje je odmah uz granicu s Hrvatskom.

Provjerite cijene smještaja u Brodu na Kupi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti