Darda

Darda je mjesto smješteno svega desetak kilometara od Osijeka i upravo zahvaljujući tom položaju ima zanimljivu povijest. Danas od te povijesti nije ostalo mnogo, no Darda je i dalje vrijedna barem kratkog zaustavljanja na proputovanju prema drugim odredištima.
Darda Darda

Povijest Darde

Darda se za vrijeme Rimljana nalazila na prometnoj cesti od Murse (današnjeg Osijeka) do Budimpešte, pa se još u to doba ondje nalazila kolonija stanovnika. U to vrijeme bila je poznata kao Tarda, što vjerojatno dolazi od latinskog izraza 'aqua tarda' (spora/stajaća voda). S obzirom da je cijelo to područje nekoć bilo izrazito močvarno, takav naziv bio bi u potpunosti smislen. Prvi pisani spomen mjesta bilježi se početkom 15. stoljeća, a stotinjak godina kasnije Dardu, kao i okolne krajeve, osvajaju Turci.

Sulejmanov most

Kako su Osijek i okolica bili strateški važni zbog položaja uz Dravu i prometne ceste, Turci su se odlučili na gradnju velebnoga mosta između Osijeka i Darde. Tako poznati turski putopisac Evlija Čelebi u svojim Putopisima izvještava kako je gradnja započeta i dovršena još 1526. godine, a za prijeći most trebalo je punih dva sata hoda. Bila je to za tadašnje vrijeme čudesna građevina, pa ne iznenađuje što su ga mnogi stranci znali pod imenom 'Il famoso ponte d’Essek' ili 'Die so berühmte und wunderbare Esseker Brücke'. Drugi izvori uglavnom spominju 1566. godinu, a do tolike razlike dolazi vjerojatno zbog toga što je most nekoliko puta mijenjan i dograđivan, pa je pitanje koju inačicu mosta uzeti kao 'pravu'. Tako se prvi most sastojao od povezanih brodova, dok je 1566. godine izgrađena čvrsta drvena konstrukcija.

Turci su most koristili za prebacivanje vojske preko Drave i daljnji prodor prema Budimpešti, pa ne čudi što su mu pridavali veliku važnost. Ipak, njihovim osvajačkim planovima na kraj je stao hrvatski ban Nikola Zrinski, koji je sa svojom vojskom 1664. godine stigao do Osijeka i spalio Sulejmanov most. Ta spektakularna akcija priskrbila mu je europsku slavu, a Turcima znatno otežala buduće napade po srednjoj Europi.

Mir u Srijemskim Karlovcima 1699. godine Hrvatskoj konačno donosi oslobođenje od Turaka, a Leopold I. postaje uvjerljivo najmoćniji vladar na području srednje Europe. Ubrzo nakon Mira taj je habsburški vladar počeo dijeliti posjede zaslužnim vojskovođama, a Darda postaje središte drugog po veličini vlastelinstva u Baranji, odmah nakon vlastelinstva Belje.

Dvorac Esterhazy u Dardi

Prvi vlasnik bio je vojskovođa Friedrich von Veterani, no sredinom 18. stoljeća preuzima ga obitelj Esterhazy, mađarski velikaši danas mnogima najpoznatiji po torti koja nosi njihovo ime (torta Esterhazy). Kao podsjetnik na njihovu vladavinu u Dardi je ostao dvorac, sagrađen oko 1800. godine.

Taj trokrilni dvorac kombinacija je baroknog i klasicističkog stila, a Esterhazyji su ga posjedovali do sredine 19. stoljeća. Iz dvorskog dvorišta pruža se lijepi pogled na jezero Đola, a uz dvorac nalazi se i crkva sv. Ivana Krstitelja, nekadašnja dvorska kapela.

Dvorac Esterhazy je tijekom velikosrpske okupacije opljačkan i oštećen, a nažalost do danas nije obnovljen. Postoje ideje o njegovom pretvaranju u luksuzni hotel, no ti planovi trenutačno čekaju bolja vremena.

Konjički klub 'Baranja' u Dardi

Ako u Dardu dolazite iz smjera Bilja, skretanje ulijevo kod benzinske postaje na početku mjesta vodi u ulicu Ljudevita Gaja. Nakon otprilike minute vožnje, stižete do hipodroma konjičkoga kluba Baranja, koji će vam se naći s lijeve strane.

Klub je dom brojnim konjima, a posjetitelje obično najviše zabavljaju poniji, prije svega neodoljiva shetlandska kobila.

Prijevoz do Darde

Darda je iz smjera Osijeka vrlo lako dostupna. Udaljena je 15-20 minuta vožnje prema sjeveru, ovisno o tome prelazite li Dravu na zapadu ili u središnjem dijelu Osijeka.

Do Karanca možete i Panturistovim autobusima (www.panturist.hr), koji se ondje zaustavljaju na liniji Beli Manastir - Osijek. Jednosmjerna karta iz Belog Manastira košta 23 kune, dok se na povratnu kartu obračunavaju različiti popusti u iznosu od 10 do 80 posto.

Na liniji Osijek - Darda voze i -ovi vlakovi, koji vas između ta dva mjesta mogu prevesti za 12 minuta. Karta u svakom smjeru košta nešto više od 17 kuna.

Provjerite cijene smještaja u Dardi

Prijava
Odjava
Soba
Gosti