Drežnik Grad

Područje oko Slunja i Plitvičkih jezera često povezujemo s turizmom, pogotovo onim vezanim uz prirodu i vodene atrakcije. No, znate li koliko to područje 'skriva' povijesnih utvrda i starih gradova? Jedan je od tih starih gradova i Drežnik Grad.
Drežnik Grad Drežnik Grad

Crkva sv. Antuna Padovanskog

Drežnik grad nalazi se u istoimenom mjestu kroz koje prolazi cesta D217 od Grabovca do granice s Bosnom i Hercegovinom. Središte mjesta krasi nekoliko obiteljskih kuća, kao i crkva sv. Antuna Padovanskog iz 1883. godine s obližnjim župnim stanom. Vrijedi spomenuti kako je donaciju od 7000 guldena za izgradnju crkve dao čak i car Franjo Josip.

Utvrda Drežnik Grad

Tu je bilo i sjedište nekadašnje Drežničke župe, dijela Gacke županije, a vlasnici i gospodari ovoga grada bile su brojne hrvatske velikaške obitelji, od Nelipića i Babonića do Frankopana, koji su njime vladali 200 godina - od početka 14. do sredine 16. stoljeća.

Smješten na samoj litici uz kanjon rijeke Korane, Drežnik Grad bio je vrlo važno uporište u borbi protiv Osmanlija. Prvi pisani spomen seže do 1323. godine, kada se spominje kao dio darovnice kralja Karla Roberta u kojoj Frederiku, krčkome knezu, daruje Drežnik Grad skupa s Otočcem.

Grad je od sredine 16. stoljeća često bilo osvajan i razrušen, ali bi se jednako tako vraćao pod hrvatsku 'kapu' i iznova bio obnavljan. Jedne je godine u oslobađanju grada sudjelovalo čak 1000 konjanika i uskoka. Od kraja 18. stoljeća Drežnik i službeno pripada Monarhiji, nakon što je oslobođen u dvodnevnoj opsadi, a 70 godina kasnije austrijski ga car prodaje nekom trgovcu koji je krenuo s rušenjem istočnih zidina i prodavanjem kamena za građevinski materijal.

Kroz iduća desetljeća Drežnik Grad bio je izložen devastaciji, ali početkom 21. stoljeća pokreće se sanacija zidova i krovišta glavnog okruglog tornja, da bi se prije dvije godine dovršila obnova te se Stari grad sada može obići kao dio turističke baštine rakovačkog kraja. Nadamo se da će i preostale dvije četverokutne kule i ostatak zidina uskoro zasjati punim sjajem!

Kako je Kordun dobio ime

Jednu zanimljivost smo ostavili za kraj. Znate li zašto taj dio Hrvatske nazivamo Kordun? Naime, Drežnik Grad, kao i Slunj, Cetingrad ili Tržac, bili su sastavni dio fortifikacijskih sustava, odnosno kordona, za obranu od Turaka, pa je s vremenom cijeli taj kraj dobio ime Kordun.

Smještaj u Drežnik Gradu

Zbog blizine Plitvičkih jezera, Drežnik Grad, kao i obližnja mjesta poput Irinovca, Grabovca, Selišta Drežničkog ili Rastovače, nudi privatni smještaj u apartmanima i sobama, koji su nerijetko izvrsno uređeni i iznutra i izvana. Hoteli i pansioni se pak uglavnom nalaze uz glavnu cestu D1 ili stotinjak metara dalje od nje, a neki od njih su Degenija, Grabovac, Plitvička sedra, Cancar, Tina ili Plitvicka vila, a tu su i autokampovi Korana te Kamp Turist Grabovac.

Prijevoz do Drežnik Grada

Osobnim automobilom do Drežnik Grada najlakše je doći već spomenutom cestom D1 ('stara lička') do Grabovca, gdje se onda skreće na D217 za Drežnik Grad, odnosno za Ličko Petrovo Selo i Bihać.

Između Zagreba i Drežnik Grada svakodnevni prijevoz vrši Autopromet Slunj. Vozi se dva puta dnevno, jednom prijepodne i drugi put poslijepodne. Cijena u jednom smjeru iznosi 88 kuna, a povratna karta košta 129 kuna. Vrijeme putovanja je oko 2,5 sata i usput se staje u Karlovcu, Tušiloviću, Slunju i Rakovici, kao i u većini ostalih mjesta koja se nalaze na toj ruti.

Provjerite cijene smještaja u Drežnik Gradu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti