Drniška Gradina

Drniška Gradina nalazi se na 334 metra nadmorske visine i jedina je utvrda koja je očuvana u samome gradu. Ovaj spomenik kulture nalazi se na njegovom jugozapadnom dijelu i s njega se vide Petrovo polje, kanjon rijeke Čikole, kao i dio Drniša. Dio je sustava utvrda kojemu pripadaju i Bogočin-grad, Kamičak, Ključica te Nečven, a sve se nalaze uz rijeke Čikolu i Krku.
Drniška Gradina Drniška Gradina

Arheološki ostaci potječu još iz brončanog doba, a utvrda je važnost potpuno izgubila krajem 19. stoljeća, za vrijeme Austro-Ugarske. Ono što je danas ostalo jest južni dio tvrđave, iz doba hrvatske velikaške obitelji Nelipić te veći dio središnje kule i sjeveroistočnog obrambenog zida iz turskog doba, kad je Drniš bio važno središte toga kraja. Naime, utvrda je u to vrijeme znatno proširena te je podignut sustav zidina i okruglih kula za topove. Iz toga razdoblja, u neposrednoj blizini Gradine, ostali su minaret, crkva sv. Ante (bivša džamija) te kula gradske straže.

Kad je Drniš zauzela Venecija, jedan je njihov general dao porušiti veći dio Gradine, ali su je ubrzo opet obnovili jer nije u potpunosti nestala opasnost od Osmanlija. Tada su izgrađena tri bastiona, od čega su danas ostali samo zanemarivi ostatci. U Domovinskom ratu srpski je agresor najmanje četiri puta izravno pogodio ovaj kulturni spomenik, što je uzrokovalo oštećenje na svim dijelovima zidina i kule.

Središnja kula danas je visoka otprilike 14,3 metra, a smatra se da je u prošlosti imala četiri etaže. Debljina zidova kreće se od 60 do 120 centimetara.

Do utvrde se može doći uspinjući se do crkve sv. Ante, otkud vam onda do Ulice Put Gradine treba nekoliko minuta šetnje. Utvrda se odlično vidi i s vidikovca, koji se nalazi na cesti Drniš-Šibenik. U današnje vrijeme Gradina sve više dobiva na važnosti kao jedan od gradskih simbola, a u prilog tome govori i osvjetljavanje vanjskih te unutarnjih dijelova zidina.

Provjerite cijene smještaja u Drnišu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti