Dubrovnik

Dubrovnik, jadranski biser, grad je čija ljepota očarava cijeli svijet i koji privlači brojne goste. Mjesto je to bogate povijesne baštine, a najvrjedniji dio te ostavštine impozantne su Dubrovačke zidine. Voljeli starinu ili ne, Dubrovnik vas ne će ostaviti ravnodušnima!
Dubrovnik Dubrovnik

O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam Bog je do, uzroče istini od naše sve slave, uresu jedini od ove Dubrave...

Tim je riječima prije više stoljeća Gundulić opjevao ljubav svoga grada prema slobodi. Stoljećima stara Dubrovačka republika na krilima je te iste slobode postala najveća sila ovog dijela Jadrana, a njezine su karake plovile svjetskim morima sve do Engleske, Indije i Amerike.

Danas, Dubrovnik je pravi biser Mediterana i mjesto koje turisti jednostavno obožavaju! Imaju i zašto, jer je to grad prebogate povijesti. Monumentalne zidine dugačke su gotovo dva kilometra, u Dubrovačkoj Republici nastali su najstariji dokument o pomorskom pravu na svijetu i najstariji europski zakon o pomorskom osiguranju, a ondje se nalazi i najstarija europska ljekarna koja se neprestano koristi u ljekarničke svrhe!

Smješten u podnožju Srđa, odakle 'puca' veličanstveni pogled na Stari grad, uvijek će vas mamiti da ga ponovo posjetite i uživate u njegovim čarima, a najbolja 'ulaznica' za tu čaroliju jesu jedna od vrata gradskih zidina, Pile i Ploče.

Prije nego što prođete kroz Pile, primijetit ćete s desne strane tvrđavu Lovrijenac, kamenog gorostasa čija debljina zidova na pojedinim dijelovima doseže čak 12 metara! Danas je Lovrijenac jedan od simbola Dubrovačkih ljetnih igara i u njegovom se dvorištu odvijaju brojni scenski nastupi, od kojih je zasigurno najpoznatiji Shakespeareov Hamlet. S lijeve pak strane vidjet ćete Minčetu, najvišu gradsku kulu, koja izgleda kao kruna. Zapravo, u prošlosti je stvarno i bila 'kruna lijepe žene' (La belle femme), tj. brončanog topa koji je težio čak 70 tona!

Čim prođemo Vrata od Pila, dolazimo na Placu, tj. Stradun, glavnu gradsku žilu kucavicu. Cijela u kamenu, kao i čitav Stari grad, pokazuje svu svoju baroknu raskoš s palačama i crkvama koju ju okružuju. Ondje se nalaze i najpoznatiji samostani - franjevački, sv. Klare, a nešto niže i dominikanski. Franjevački samostan je znan i pod imenom 'Mala Braća', simbolizirajući tako duhovni poziv ovoga reda, a tu je i već spomenuta ljekarna s početka 14. stoljeća. Franjevci su poznati kao dobri čuvari tradicije te njihova tamošnja knjižnica čuva nekoliko stotina inkunabula.

Velika Onofrijeva fontana najpoznatija je gradska fontana. Uz nju ćete uvijek sresti ljude kako na nekom od 16 otvora neumorno ispijaju vodu i pune svoje bočice možda ni ne znajući da je njezinom izgradnjom, prije više od 600 godina, grad dobio vodovod. Šetajući se prema kraju Straduna, eto nas i do Male Onofrijeve fontane, ali i do Orlandova stupa, simbola slobode i mjesta na kojem tijekom Ljetnih igara vijori stijeg s natpisom Libertas. Ovdje se nalazi i predivna palača Sponza, tj. zgrada carinarnice u kojoj je danas povijesni arhiv, a odmah uz nju je i poznati Gradski zvonik sa satom.

'Zaboravite privatno, bavite se javnim', natpis je koji stoji u Kneževom dvoru, povijesnom sjedištu Dubrovačke republike, a pokraj kojeg je Gradska vijećnica, sadašnje političko sjedište. Ispred njih se nalaze dvije najznačajnije crkve u gradu. Prva je katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, o kojoj legenda kaže da je uzdignuta na mjestu crkve koju je pomogao izgraditi kralj Rikard Lavljeg Srca kad je doživio brodolom kod Lokruma. Druga je crkva sv. Vlaha. O njoj pak legenda kaže da se svetac ukazao lokalnom župniku i rekao da venecijanski brodovi ispred grada nisu došli s nikakvim prijateljskim namjerama. Narod je odmah bio upozoren, a grad spašen. Od tog vremena, sv. Vlaho postaje zaštitnikom grada, a njegovi inicijali 'S. B.' dio dubrovačkog ponosa.

Kad pokraj Kneževa dvora izađete u gradsku luku, s jedne ćete strane vidjeti tvrđavu Revelin i Vrata od Ploča, a s druge strane tvrđavu sv. Ivana, po čijoj je vanjskoj vizuri Dubrovnik i poznat, a unutar koje se nalaze Pomorski muzej i Akvarij. Eh, da ne zaboravimo, ovdje možete pojesti i odličnu ribu ili školjke za ručak i nazdraviti čašom vrhunskog vina, kao što je dingač, samo budite dovoljno strpljivi za uhvatiti slobodan stol.

Ako se poželite okupati, i tu ima mjesta za sve! Banje, Lapad, sv. Jakov ili brojna okolna mjesta poput Konavala, Župe i Cavtata, opustit će vas na svojim predivnim plažama i pripremiti za noćnu vrevu. Hoćete se samo prošetati kamenim ulicama i stubama, od kojih su definitivno najljepše one pokraj crkve sv. Ignacija i koje neodoljivo podsjećaju na Piazzu di Spagna u Rimu? Ili feštati ispred i unutar gradskih zidina, u lounge barovima, konobama ili brojnim kafićima u uskim uličicama, iz kojih prelazite jedan u drugi kao iz sobe u sobe u vlastitome stanu? Nema problema! Čak i Lazareti, nekoć simbol za karantenu, danas su mjesto gdje se tulumari do kasnog jutra. Ali kad to veselo jutro dođe i prođe, a vi stignete natrag u svoj krevet, tada dobar san ne bi prodali za sve blago svijeta! Barem ne do nove fešte. :)

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Dubrovnik
Jeftini letovi iz Dubrovnika

Jeftini letovi iz Dubrovnika

Osim što je naše najpoznatije odredište, Dubrovnik je i grad s trećom po veličini zračnom lukom u Hrvatskoj te je povezan s mnogim zanimljivim mjestima.

Karta Dubrovnika sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Dubrovniku.

Klima i vrijeme u Dubrovniku

Dubrovnik je mjesto s tipičnom mediteranskom klimom, blagih zima i toplih te suhih ljeta. Padaline su dosta obilne i česte, osim ljetnih mjeseci.
Prijevoz do Dubrovnika

Prijevoz do Dubrovnika

Dubrovnik se nalazi na samom jugu Hrvatske i do njega je često potrebno dugo se voziti. Naravno, to nije slučaj ako putujete zračnim putem. Pročitajte kako do Dubrovnika autobusom i zrakoplovom.
Smještaj u Dubrovniku

Smještaj u Dubrovniku

Dubrovnik je grad s uvjerljivo najboljom smještajnom ponudom u Hrvatskoj, što i ne čudi s obzirom na njegovu popularnost. Ponuda je vrlo raznolika, a cijene značajno variraju ovisno o razdoblju u...

Što posjetiti (znamenitosti) u Dubrovniku

Dubrovnik je naše najpoznatije turističko odredište i to s dobrim razlogom. Pogledajte što sve možete vidjeti u tom gradu raskošne povijesne baštine.