Crkva sv. Vlaha

Uz Katedralu, vjerojatno najpoznatija gradska crkva jest, a koja druga, ona posvećena gradskom zaštitniku - sv. Vlahu.
Crkva sv. Vlaha Crkva sv. Vlaha

Današnja crkva sv. Vlaha izgrađena je početkom 18. stoljeća po projektu venecijanskog majstora Marina Gropellija. Na istom se mjestu prethodno nalazila romanička crkva također posvećena dubrovačkom parcu, ali je potpuno uništena u velikom požaru 1706. godine. Zanimljivo, velik dio grada teško je oštećen u potresu 1667. godine, među ostalim i Katedrala. Crkva sv. Vlaha preživjela je taj nesretni događaj, iako je bila stradala, da bi konačno nestala u požaru vjerojatno izazvanom neugašenim svijećama.

Drvenom unutrašnjošću vatra se brzo proširila, a preživjela su samo tri kipa, među kojima je bio i srebrni kip sv. Vlaha s maketom grada. Taj je događaj još više približio Dubrovčane svojem zaštitniku, a skulptura je i zanimljiv povijesni spomenik, s obzirom da se iz makete koju sv. Vlaho drži može dobiti uvid u onodobnu arhitekturu grada.

Nova crkva izgrađena je u svega osam godina, od 1707. do 1715., u baroknom stilu. Dominira jednim od najljepših dijelova Dubrovnika, Trgom od Luže, na kojemu se nalaze i Knežev dvor, Luža sa zvonikom te Palača Sponza, dok se ispred pročelja Crkve nalazi Orlandov stup.

Upravo je sjeverno pročelje, okrenuto Orlandovom stupu, najraskošniji dio vanjštine. Do ulaza vodi široko stubište, a nad samim ulazom nalaze se tri kipa s motivom razigranih anđela, iznad kojih se smjestila prostrana balustrada. Na njenim su rubovima dvije velike skulpture, koje simboliziraju Vjeru i Nadu. Između njih, ispred velike kupole, nad Dubrovnikom bdije spomenik sv. Vlahu.

Početkom studenog 2014. crkva sv. Vlaha bila je zatvorena kako bi se dovršila obnova unutrašnjosti te vratio puni sjaj jedne od najznamenitijih dubrovačkih znamenitosti. Crkva sv. Vlaha opet je otvorena 30. siječnja 2016., svega nekoliko dana prije Feste sv. Vlaha, a simbolika je pojačana time što se 2016. godine obilježava i 1700. obljetnica mučeničke smrti tog dubrovačkog zaštitnika.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti