Dominikanski samostan

Uz Franjevački samostan Male braće, Dubrovnik ima još jedan vrijedni samostanski kompleks - Dominikanski samostan.
Dominikanski samostan Dominikanski samostan

Dominikanci su u Dubrovnik došli 1225. godine, a gradnja samostana započinje nekoliko godina kasnije - 1228. Taj je objekt bio izvan tadašnjih zidina te su dubrovačke vlasti 1301. novčano pomogle dominikancima i izdale naredbu kojom se od stanovnika cijele gradske četvrti zatražilo sudjelovanje u gradnji nove crkve. Razlog je bio jednostavan - samostan i crkva nalazili su se na mjestu gdje je Dubrovnik bio potencijalno vrlo ranjiv u slučaju vojnog napada te je u zajedničkom interesu bilo podići kompleks koji će se uklopiti u obrambeni sustav.

Gradilo se zapravo idućih tristotinjak godina, u tom je razdoblju nastao i današnji samostan, pa ne čudi što kompleks ima elemente brojnih stilova - romanike, gotike, renesanse i baroka. Ipak, ono po čemu je najpoznatiji jest cvjetna gotika, prije svega znameniti klaustar izgrađen u tom stilu.

Klaustar je nastao u 15. stoljeću, a prepoznatljiv je po središnjem bunaru oko kojega su smješteni trijemovi s predivnim triforama. Iako je osnovni nacrt djelo Masse di Bartolomea iz Firence, na ostvarenju klaustara radili su domaći majstori Grubačević, Radmanović, Utišenović i drugi. Još jedan onodobni poznati Dubrovčanin, Paskoje Miličević, projektirao je pak samostansku sakristiju, a iz zahvalnosti mu je na zid samostanske crkve upisano ime te je ondje pronašao i posljednje počivalište.

Dominikanski samostan tijekom povijesti koristio se u različite svrhe, pa se tako ondje nekoć održavala nastava u prvoj dubrovačkoj javnoj gimnaziji na hrvatskom jeziku, kompleks je imao i svoju ljekarnu, a bio je to i dom bratovštine slikara.

Nije čudno, stoga, što se u današnjem samostanskom muzeju čuvaju brojne vrijedne slike, autora poput Tiziana i Vlahe Bukovca ili starih dubrovačkih majstora iz 15. i 16. stoljeća, primjerice Lovre Dobričevića i Nikole Božidarevića. Tu je i nekoliko relikvija, kao i bogata knjižnica s brojnim inkunabulama. Muzej se može razgledati, a ulaz se plaća.

Radno vrijeme Muzeja Dominikanskog samostana

Opis Radno vrijeme
Svibanj - listopad Svakodnevno od 09:00 do 18:00
Studeni - travanj Svakodnevno od 09:00 do 17:00

Cijene ulaznica za Dominikanski samostan

Opis Cijena
Redovna ulaznica 20,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti