Dubrovačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Središnji dubrovački sakralni objekt prekrasna je Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, građevina koja svjedoči o prebogatoj dubrovačkoj povijesti.
Dubrovačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije Dubrovačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Današnja katedrala barokno je zdanje izgrađeno nakon velikog potresa 1667. godine. Gradnja je započela 1672., a dovršena je 1713. godine. Prije toga ondje se nalazila romanička katedrala, uz koju je vezana legenda o Rikardu Lavljeg Srca.

Prema toj predaji, slavni engleski kralj vraćao se 1192. godine iz Trećeg križarskog rata, kada je kod Lokruma upao u oluju i jedva preživio. Nakon tog umalo kobnog događaja, zavjetovao se darovati dukate za gradnju velike crkve prvom gradu u kojem kroči na sigurno tlo. Dakako, bio je to Dubrovnik, a novac je iskorišten za gradnju romaničke katedrale.

Kasnijim se arheološkim otkrićima doznalo da je romanička katedrala izgrađena na mjestu gdje se prethodno već nalazila bizantska crkva, vjerojatno još od 6. ili 7. stoljeća. To je otkriće zapravo promijenilo tadašnju predodžbu o vremenu nastanku grada, odnosno pomaknulo pretpostavljeni nastanak Dubrovnika nekoliko stoljeća ranije nego što se do tada mislilo.

Katedrala na kojoj su trag ostavili veliki umjetnici

U vrijeme spomenutog velikog potresa, Dubrovčanin Stjepan Gradić obavljao je visoke funkcije u Vatikanu te se maksimalno zalagao za pomoć svojem gradu. Njemu tako možemo zahvaliti što su se na obnovi Katedrale angažirali neki od najpoznatijih onodobnih talijanskih arhitekata i umjetnika, a u Katedrali se danas nalaze i djela nekih od umjetnika koji su djelovali prije potresa, primjerice Tiziana i Palme Starijeg.

Riznica Dubrovačke katedrale - neprocjenjivo blago

Katedralna riznica sadrži 161 predmet iz razdoblja od 11. do 18. stoljeća, od kojih velik dio svjedoči o vrhunskoj sposobnosti starih dubrovačkih zlatara. Najvrjedniji izložak u Riznici svakako su relikvije sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika, koje potječu iz 11. i 12. stoljeća.

Zanimljivo, Riznica se od davnina zaključavala trima ključevima, pri čemu su po jedan ključ čuvale sljedeće osobe - knez, biskup i tajnik Republike. Iako se radilo o osobama s najvišim funkcijama i velikim ugledom, Dubrovčani su voljeli igrati na sigurno - Riznica se mogla otvoriti samo istovremenim okretanjem svih triju ključeva!

Radno vrijeme Riznice

Opis 4. travnja - 1. studenog Ostatak godine
Radnim danom 09:00 - 17:00 10:00 - 12:00 i 15:00 - 17:00
Nedjeljom i blagdanom 11:00 - 17:00 11:00 - 12:00 i 15:00 - 17:00

Cijena ulaznice

Redovna cijena: 15,00 kuna
Grupe: 10,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti