Dubrovačke gradske zidine

Dubrovačke gradske zidine simbol su grada i motiv koji je Dubrovnik učinio poznatim širom svijeta.
Dubrovačke gradske zidine Dubrovačke gradske zidine

Rijetki su oni koje kompleks dubrovačkih zidina ostavlja ravnodušnima. Tvrđave, gradska vrata i moćni kameni štit koji se izdiže iznad obale i strmih klisura doista su impresivan prizor. Ne čudi stoga što se Dubrovnik smatra jednim od najljepših europskih, pa i svjetskih gradova i što ga svake godine 'opsjedaju' stotine tisuća turista, koje u njega žele zaviriti barem na nekoliko sati.

Zidine su ukupno dugačke 1940 metara, a današnji opseg dobile su još u 13. stoljeću, iako su različite promjene i dogradnje trajale stotinama godina nakon toga. Ukupno obuhvaćaju čak 16 kula, tri utvrde (Bokar, Minčetu i sv. Ivana), šest bastiona itd. Iako nisu sastavni dio zidina, u gradski obrambeni sustav svakako spadaju još dvije tvrđave - Lovrijenac i Revelin.

U gradnji zidina sudjelovali su brojni poznati graditelji, što svjedoči o bogatstvu i moći Dubrovačke Republike. Među njima jesu Michelozzo iz Firence, Onofrio della Cava iz Napulja, naši Juraj Dalmatinac i Paskoje Miličević itd.

Zidine su prosječno debele između četiri i šest metara, no primjerice zidovi Lovrijenca debeli su i po 12 metara, dok je zid prema moru na nekim dijelovima širok svega metar i pol. Osim debelih zidova, napadače su tjerali i topovima. Njihov je najpoznatiji graditelj bio Ivan Rabljanin, čija se ljevaonica nalazila u tvrđavi Revelin.

Da se ništa nije prepuštalo slučaju, svjedoče i drugi detalji koji su otežavali eventualno osvajanje grada. Tako je s kopnene strane grad bio okružen otkopima koji su dijelom bili premošćivani čvrstim, a dijelom pokrentim mostovima, koji su se svake večeri podizali i onemogućavali ulazak u grad. Također, Vrata od Pila i Ploča zapravo su imala višestruke ulaze, odnosno prolaskom kroz prva vrata nije se ulazilo u grad, nego se moralo proći kroz dodatna vrata i prolaze, što je neprimjetan ulaz činilo gotovo nemogućom misijom.

Kvalitetna obrambena infrastruktura i vrhunska diplomacija omogućili su Dubrovniku uglavnom miran život i razvoj, a najveći neprijatelj zapravo je bila sama priroda, koja je često za sobom ostavljala ljudske i materijalne žrtve. Prije svega se to odnosi na veliki potres 1667. godine, koji je oštetio velik dio grada, iako su zidine zahvaljujući svojoj čvrstini uglavnom prošle i taj test. Nažalost, početkom 19. stoljeća Dubrovnik se više nije mogao braniti od velikih sila i došao je pod vlast Francuza, nakon čega je Dubrovačka Republika i službeno ukinuta 1808. godine.

Obilazak Dubrovačkih zidina

Ako imate vremena, svakako ga uložite u razgledavanje Zidina. Zidine su simbol Dubrovnika i atrakcija koja se ne propušta, što zbog povijesnog značenja i ljepote, što zbog spektakularnih pogleda koji se s njih pružaju.

Nemojte da vas od posjeta odvrati, za naše pojmove, visoka cijena. Naime, česti su prigovori na cijenu ulaznica za Zidine, no treba istaknuti da se u razvijenim turističkim središtima 100-tinjak kuna naplaćuju ulaznice za mnogo manje atraktivna mjesta, pa ne čudi što jedna od najzanimljivijih svjetskih znamenitosti ima višu cijenu od ostalih popularnih znamenitosti u Hrvatskoj.

Što se tiče planiranja vremena, razgledavanje može trajati od jednog do tri ili četiri sata, ovisno o tome kakav si tempo zadate, koliko često stajete zbog odmora i(li) fotografiranja i sl. Tijekom ljeta svakako imajte na umu da su gužve česte i, ako možete, pokušajte pronaći termin kada nije predviđen pristanak krstaša. Također, na vruće dane pokušajte razgledati zidine ujutro i sa sobom ponesite osvježavajuće napitke te se dobro zaštitite od sunca.

Radno vrijeme Dubrovačkih zidina

Opis Radno vrijeme
Lipanj, srpanj od 08:00 do 19:30
Travanj, svibanj, kolovoz, rujan od 08:00 do 18:30
Listopad od 08:00 do 17:30
Studeni - ožujak od 09:00 do 15:00

Cijene ulaznica za Dubrovačke zidine

Opis Cijena
Odrasli 100,00 kuna
Mladi do 18 godina, studenti 30,00 kuna
Građani Dubrovnika besplatno u uredu Društvo prijatelja dubrovačke starine na adresi Gundulićeva poljana 6, a 30 kuna direktno na ulazu
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti