Franjevački samostan Male braće

Samostanski kompleks Male braće u Dubrovniku jedna je od najzanimljivijih gradskih atrakcija, s poviješću starom oko sedam stotina godina.
Franjevački samostan Male braće Franjevački samostan Male braće

Franjevci su nekad davno svoj samostan imali u predgrađu Pile, izvan gradskih zidina. Promjena okolnosti i ratna opasnost prisilili su ih na selidbu unutar zidina i rušenje staroga zdanja. Novi se samostan počeo zidati 1317. godine na prostoru između Straduna (Place) i tvrđave Minčeta.

Zaštićeni debelim zidinama i moćnim Vratima od Pila te kulom Minčetom, franjevci su izgradili raskošnu oazu, u kojoj su se nalazili samostan s prekrasnim klaustarom, pripadajuća crkva, ljekarna i bogata knjižnica.

Raskošna crkva

Povijesni dokumenti svjedoče o iznimno raskošno uređenoj crkvi Male braće, u čijoj su se unutrašnjosti nalazila brojna vrijedna djela, poput slika Caravaggia i Rafaela. Nažalost, cijeli kompleks teško je oštećen u potresu 1667. godine. Iz tadašnjeg razdoblja očuvana su tek kasnogotička južna vrata sa skulpturom Majke Možje koja drži mrtvog sina (Pieta).

Crkva je kasnije obnovljena te je danas jedna od najljepših u gradu, iako nikad nije dostigla stari sjaj. Među ostalim, u njoj možete vidjeti oltarnu sliku Celestina Medovića i posljednje počivalište Ivana Gundulića.

Najstarija europska ljekarna u stalnoj uporabi

Ljekarna Male braće jedna je od onih neobičnih atrakcija po kojima je Dubrovnik poznat širom svijeta. Radi se o jednoj od najstarijih europskih ljekarni, osnovanoj 1317., ali najstarijoj koja neprekidno djeluje, s obzirom da ta ljekarna radi sve do danas! Prvotno se koristila kao samostanska apoteka za potrebe redovnika, no kasnije je otvorena za cjelokupnu javnost. Osim praktične svrhe, ta je ljekarna važna i zbog brojnih povijesnih dokumenata koji su se u njoj sačuvali, poput brojnih recepata ili knjiga iz područja medicine i farmakologije.

Bogata samostanska knjižnica

Knjižnica se razvijala usporedno sa samostanom te je tijekom stoljeća postala dom vrlo vrijednoj zbirci. Nažalost, nakon velikog potresa 1667. došlo je do velikog požara koji je uništio ono što se skupljalo praktički od osnutka samostana.

Ipak, marljiva Mala braća nakon obnove strpljivo su radila na stvaranju nove zbirke, koja je svojim opsegom i vrijednošću brzo dostigla staru biblioteku. Danas se u njoj nalazi nekoliko stotina inkunabula, a ukupno obuhvaća više od 70.000 tiskanih knjiga te brojne rukopise.

Glazbeni arhiv

Zanimljivo je da se u samostanu nalazi i glazbeni arhiv, u kojemu je pohranjeno više od 10.000 skladbi. Djela su to više od 1800 skladatelja, među kojima je njih 240 domaćih.

Dva klaustra

Mnogi samostani poznati su po ugodnim klaustarima, a dubrovačka Mala braća imaju jedan od najljepših u Hrvatskoj, pa i znatno šire.

Izgrađen je kad i ostatak samostana, u romaničko-gotičkom stilu po nacrtima Mihoja Brajkova. Četverokutni prostor okružuju prekrasni trijemovi, između kojih hlad pruža i bujna sredozemna vegetacija, a tu je i mala česma iz 15. stoljeća.

Taj je klaustar otvoren za javnost, no manje je poznato da postoji još jedan klaustar - renesansni - koji nije otvoren za javnost.

Samostanski muzej

Bogati samostanski muzej, osim knjižne i arhivske građe, poznat je po brojnim izlošcima iz ljekarne, od kojih neki potječu s njenih početaka - iz 14. stoljeća. Posebno su atraktivne stare apotekarske vaze iz Firence i Siene.

Muzej je otvoren za posjete, a može ga se razgledati uz ulaznice (više ispod).

Radno vrijeme Muzeja Male braće

Opis Radno vrijeme
Ljetno računanje vremena Svakodnevno od 09:00 do 18:00
Zimsko računanje vremena Svakodnevno od 09:00 do 17:00

Cijene ulaznica za Muzej Male braće

Opis Cijena
Odrasli 30,00 kuna
Djeca 15,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti