Gradska luka u Dubrovniku

Podno istočnog dijela gradskih zidina, smjestila se stara gradska luka, koja i danas ispunjava svoju svrhu.
Gradska luka u Dubrovniku Gradska luka u Dubrovniku

Luka je današnji oblik dobila krajem 15. i početkom 16. stoljeća, a radove je vodio tada iznimno aktivni Paskoje Miličević. Štoviše, upravo ga je projekt Gradske luke učinio nadaleko poznatim. U sklopu tih radova izgrađen je valobran Kaše, koji je brodove i grad, osim od neprijatelja, prije svega ipak štitio od valova. Valobran Kaše lako je uočljiv i danas te nakon više od pet stoljeća i dalje obavlja svoju funkciju.

Valobran nije bio jedini koji je luku čuvao od nemirnog mora, s obzirom da je još 1347. krenula gradnja 51 metar dugačkog lukobrana na zapadnom prilazu luci. Zapravo se radilo o nasipanju velikog kamenja, a 1873. izgrađena je prava zidana obala - Porporela. S ozbirom na važnost koju je pomorski promet za Dubrovnik oduvijek imao, Luku čuvaju i dvije moćne tvrđave - Revelin i sv. Ivan.

U luci se nekoć nalazio i Arsenal, odnosno brodogradilište u kojemu su se čuvale, gradile i održavale dubrovačke galije. Danas se ondje nalaze Gradska kavana i taverna Arsenal. Nešto dalje, na istočnome dijelu Gradske luke, smješten je još jedan zanimljiv objekt - Lazareti, koji se nekoć koristio kao karantena, dok se danas ondje, među ostalim održavaju glazbeni nastupi.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti