Knežev dvor

Knežev dvor jedna je od najznačajnijih dubrovačkih znamenitosti, a nekoć je bio glavno upravno sjedište Dubrovačke Republike.
Knežev dvor Knežev dvor

Slično kao i palača Sponza, Knežev dvor mješavina je različitih arhitektonskih stilova. Za razliku od Sponze, uz kasnu gotiku i renesansu na Kneževom dvoru primjetni su i barokni elementi.

Razlog su različite nesreće koje su zahvaćale ovaj vrijedni kulturni spomenik. Tako je prvotna građevina teško oštećena 1435. godine u eksploziji baruta. Onofrio della Cava, tada aktivan na izgradnji dubrovačkog vodovoda, angažiran je na projektu obnove Kneževog dvora. Odabrao je stil kasne gotike, a iz tog razdoblja potiče i do danas prepoznatljivo pročelje s trijemom i arkadama.

No, već 1463. godine dolazi do nove eksplozije baruta te je Dvor obnovljen u renesansnom stilu. Veliki potres 1667. dijelom je oštetio i to zdanje, pa je Knežev dvor dobio neke barokne elemente, poput reprezentativnog stubišta.

Iako se građevina često mijenjala, njena je funkcija stoljećima bila ista ili vrlo slična. Knežev dvor tako je služio kao dom knezu tijekom jednomjesečnog mandata, a ondje se nalazila i dvorana za Malo vijeće i Senat, odnosno Vijeće umoljenih. Na javnu funkciju spomenutih prostora podsjeća i natpis na ulazu u palaču Velikog vijeća 'OBLITI PRIVATORUM - PUBLICA CURATE' (Zaboravite na privatne stvari, brinite se o državnim poslovima).

U atriju Dvora nalazi se pak jedna zanimljivost - spomenik Mihu Pracatu. Naime, radi se o jedinom javnom spomeniku koji je Dubrovačka Republika ikada podigla nekom pučaninu, pa je jasno da je lopudski pomorac i dobrotvor uživao velik ugled među svojim sugrađanima.

Knežev dvor danas je dom kulturno-povijesnom odjelu Dubrovačkih muzeja, u kojemu je moguće vidjeti neka zanimljiva umjetnička djela i izloške, poput portreta poznatih Dubrovčana (npr. Boškovića, Getaldića, Gundulića itd.), ključeva gradskih vrata i predmeta iz ljekarne Domus Christi iz 15. stoljeća.

Radno vrijeme Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževom dvoru

Opis Radno vrijeme
Proljeće, ljeto, jesen Svakodnevno od 09:00 do 18:00
Zima Svakodnevno od 09:00 do 16:00
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti