Lazareti na Pločama

Lazareti su prostori za karantensku izolaciju kakve je Dubrovnik gradio tijekom svoje povijesti, a najpoznatiji među njima nalazi se u gradskom predjelu Ploče.
Lazareti na Pločama Lazareti na Pločama

Razlog za gradnju lazareta bio je to što su gradovi s razvijenom trgovinom bili vrlo izloženi pogubnim epidemijama kuge i sličnih teških bolesti, pa se pribjeglo jednostavnom rješenju - pridošlice iz krajeva zahvaćenih epidemijama trebali su provesti 30 (kasnije 40) dana u karanteni, odnosno lazaretu.

Odluka o uvođenju karantenske izolacije Veliko Vijeće Dubrovačke Republike donijelo je u tzv. Zelenoj knjizi (Liber viridis) 1377. godine, nakon čega je izgrađeno nekoliko lazareta. Danas je najpoznatiji onaj na Pločama, odnosno uz Gradsku luku, koji je zapravo nastao zadnji te se gradio od 1590. do 1642. godine.

Radi se o velikom i dojmljivom kompleksu, sastavljenom od čak deset dvorana, između kojih je smješteno pet unutarnjih dvorišta. Taj golemi prostor danas se koristi u različite svrhe, među ostalim i za klub Lazareti, u kojemu se održavaju različiti glazbeni nastupi i zabave.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti