Luža i Gradski zvonik

Trg od Luže, lokalitet koji vjerojatno ima najveću koncentraciju znamenitosti na jednom mjestu u Dubrovniku, dobio je ime po Luži, staroj zvonari.
Luža i Gradski zvonik Luža i Gradski zvonik

Stara dubrovačka zvonara sagrađena je 1463. godine, a njena su se zvona oglašavala za uzbunu tijekom opasnosti, za saziv vijeća i slične potrebe. Obnovljena je 1952. godine.

Luža se obično promatra kao cjelina s Gradskim zvonikom, 31 metra visokim tornjem iz 1444. godine. Taj je zvonik prvotno koristio tzv. Heliasov sat iz 14. stoljeća, koji je pretkraj 18. stoljeća zamijenjen na preporuku našeg slavnog znanstvenika Ruđera Boškovića.

Kasniji potresi oštetili su zvonik te je on obnovljen 1929. godine donacijama Paška Baburice, bogatog dubrovačkog iseljenika iz Čilea. Tada su postavljene i replike tzv. Zelenaca, dva brončana lika koja su udarala po zvonu još od 1478. godine i čiji se izvorni odljevi čuvaju u Palači Sponza. Radi se o nekoć popularnim Jakovima, odnosno mehaničkim lutkama koje naizmjenično udaraju o zvona i kakve primjerice možemo vidjeti i u Veneciji ili Bernu. Zelenci su tijekom vremena Dubrovčanima posebno prirasli srcu, pa su dobili i svoje nadimke - Maro i Baro.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti