Orlandov stup

Orlandov stup simbol je dubrovačke slobode i nezavisnosti te jedan od omiljenih gradskih spomenika.
Orlandov stup Orlandov stup

Orlandov stup nalazi se na Stradunu, ispred crkve sv. Vlaha, gdje je nekoć bio stup srama. Orlandov stup izgrađen je 1417. godine, a radi se o kamenoj skulpturi koja prikazuje Rolanda, viteza vojske Karla Velikog, središnjeg lika slavnog starofrancuskog epa Pjesma o Rolandu. Slični spomenici podizali su se posvuda po Europi, a Dubrovčani imaju predaju po kojoj se Rolanda dovodi u vezu upravo s tim gradom. Prema toj priči, saracenski gusari napali su Dubrovnik krajem 8. stoljeća, a grad je obranio upravo Roland, kojemu je u zahvalnost podignut Stup.

Iako priča vjerojatno nije utemeljena na povijesnim činjenicama, Orlandov stup imao je, i još uvijek ima, vrlo važno mjesto u Dubrovniku. Tako su se ondje čitali važni proglasi i obavijesti, na njemu se stoljećima vio dubrovački barjak, a koristio se i kao mjerna jedinica za duljinu. Naime, u to se doba u Dubrovniku kao mjera duljine koristio lakat i to upravo Orlandov - dubrovački lakat bio je dugačak 51,2 cm, a mjera je ucrtana na Orlandovoj podlaktici i u podnožju kipa.

Orlandov stup danas nema mjernu funkciju, no i dalje je važno ceremonijalno mjesto. Tako se na njemu vije hrvatski barjak, tijekom Feste sv. Vlaha krasi ga zastava s parčevim likom, dok podizanje i spuštanje barjaka Libertas označavaju početak i kraj Dubrovačkih ljetnih igara.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti