Stradun (Placa)

Stradun je najpoznatija dubrovačka ulica, žila kucavica koju morate posjetiti ako želite osjetiti duh grada.
Stradun (Placa) Stradun (Placa)

Ako niste prošetali Stradunom, niste ni bili u Dubrovniku - poznata je uzrečica vezana uz ovu ulicu, među Dubrovčanima poznatu i pod nazivom Placa. Doista, Stradun je mjesto kojim morate proći kako biste 'osjetili' grad i doživili velik dio onoga što nam nudi. Mjesto je to na kojemu se gleda i biva viđen, iako je oboje tijekom velikih ljetnih gužvi ipak nešto teže ostvarivo. :)

Stradun je nastao nasipavanjem morskog kanala koji je razdvajao dva prvotna dubrovačka naselja - Ragusu i Dubravu. Zbilo se to u 10. ili 11. stoljeću, čime je nastala središnja gradska ulica, danas dugačka čak 298 metara. Kamenom je prvi put popločan u 15. stoljeću, a do velikih promjena dolazi nakon potresa 1667. godine. Velik dio povijesne jezgre, pa tako i građevina uza Stradun, uništen je te se krenulo u plansku obnovu. Stoga je danas većina palača na Stradunu vrlo ujednačenog baroknog dizajna.

Česme i ostale dubrovačke divote

Placa je omeđena dvama poznatim fontanama - na zapadnom kraju nalazi se Velika Onofrijeva česma, a na istočnom Mala Onofrijeva česma, kao i dvama velebnim ulazima u grad - Vratima od Pila (zapadni ulaz) i Vratima od Ploča (istočni ulaz).

Između spomenutih, uzduž Straduna poredale su se brojne poznate gradske znamenitosti - od Palače Sponza, crkve sv. Vlaha, Orlandovog stupa i Kneževog dvora na istočnom dijelu do Franjevačkog samostana i crkve na zapadnom dijelu. Većina ostalih poznatih znamenitosti, poput Katedrale ili Poljane Ruđera Boškovića, udaljena je tek nekoliko minuta hoda sporednim uličicama. Stoga je Stradun idealan izbor ako se u Dubrovniku zadržavate (vrlo) kratko, s obzirom da vrlo brzo možete vidjeti velik dio gradskih atrakcija i doživjeti duh grada.

Događanja na Stradunu

Stradun je poznat i po tome što je središte dvaju važnih dubrovačkih događaja - Feste sv. Vlaha i dočeka Nove godine. Tako se tijekom Feste njime kreće velika i svečana procesija, dok se na Silvestrovo ondje odvija jedan od najboljih hrvatskih dočeka Nove godine, na kojemu redovito nastupaju poznata pjevačka imena.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti