Tvrđava Lovrijenac

Lovrijenac je jedna od slavnih dubrovačkih tvrđava, a poznata je po svojem nadimku 'Gibraltar Dubrovnika'.
Tvrđava Lovrijenac Tvrđava Lovrijenac

Tvrđava Lovrijenac doista je dojmljivo zdanje, izgrađeno na strmoj klisuri s koje se izdiže čak 37 metara iznad mora. Gradnja je započela još početkom 11. stoljeća, no najveći dio radova odrađen je u 14. stoljeću. Kasnije je tvrđava nekoliko puta dograđivana i ojačavana, prije svega radi obrane od Mlečana.

Naime, Lovrijenac je ključan za kontrolu zapadnog prilaza gradu, pa ne čudi što su Dubrovčani na tom mjestu željeli imati jaku utvrdu. Tako je ondje stalno živjelo dvadesetak čuvara, a svakih mjesec dana na mjesto zapovjednika (kapetana) dolazio je drugi dubrovački plemić.

Jedna od zanimljivosti Lovrijenca svakako je razlika u debljini vanjskih i unutarnjih zidova. Naime, vanjski zidovi debeli su od četiri do 12 metara, dok zidovi okrenuti prema gradu imaju debljinu od svega 60-ak centimetara. Naravno, vanjski zidovi vrlo su debeli jer je bilo potrebno braniti tvrđavu od eventualnih napada s mora, dok su se graditelji odlučili na tanje unutarnje zidove zbog mogućnosti eventualnog uspješnog napada neprijatelja. Naime, ako bi napadači osvojili Lovrijenac, Dubrovčanima bi bilo lakše napasti ih iz ostalih tvrđava nego da su zidovi bili debeli kao s vanjske strane.

Dubrovčani su poznati kao ljubitelji slobode, pa je tako i iznad Lovrijenca uklesana jedna svevremenska poruka - 'Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta'. Još jedna od stvari po kojima je Dubrovnik poznat svakako su Dubrovačke ljetne igre, a upravo je Lovrijenac jedno od prekrasnih mjesta održavanja predstava, prije svega uvijek popularnog Hamleta.

Posjet tvrđavi Lovrijenac

Lovrijenac jest dio dubrovačkih obrambenih struktura, no fizički je izdvojen od kompleksa zidina, što za posljedicu ima posjetiteljima vrlo drag nedostatak gužve. Tako bi vam se moglo dogoditi da na Zidinama jedva prolazite od gužve, da biste na Lovrijencu zatekli tek nekoliko turista.

Iako je Lovrijenac zanimljiv sam po sebi, ipak je prije svega poznat po impresivnom pogledu koji se s tvrđave pruža na dubrovačku povijesnu jezgru. Za to zadovoljstvo treba se platiti zasebna ulaznica ili se može koristiti karta za cijele zidine (više ispod).

Cijene ulaznica za Lovrijenac

Opis Cijena
Zasebna ulaznica 30,00 HRK
Ulaznica za cijele Zidine (odrasli) 100,00 HRK
Ulaznica za cijele Zidine (studenti i djeca do 18 godina) 30,00 HRK
Ulaznica za cijele Zidine (građani Dubrovnika) Besplatno u uredu Društva na adresi Gundulićeva poljana 6, a 30,00 kuna direktno na ulazu
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti