Tvrđava Minčeta

Minčeta je jedna od najznamenitijih dubrovačkih kula, a nadaleko je poznata po monumentalnom kružnom obliku i moćnim kruništem koje se naslanja na potporne konzole.
Tvrđava Minčeta Tvrđava Minčeta

Prva kula na sjeverozapadnom dijelu zidina izgrađena je 1319. godine i bila je četvrtastog oblika, a gradio ju je Nikifor Ranjina. No, nakon pada Carigrada 1453., gradske vlasti zaključuju da je potrebno ojačati fortifikacijski sustav te je odlučeno da će sjeverozapadna kula postati zaobljena.

Za gradnu je 1455. odabran projekt Michelozza Michelozzija iz Firence, jednog od najboljih arhitekata onog doba, a gradnja je započela šest godina kasnije. Radovi su već dobro uznapredovali, kada se Michelozzo sukobio s gradskim vlastima zbog toga što su odbili njegove ideje za obnovu Kneževog dvora i napustio Dubrovnik.

Dovršetak Minčete preuzeo je naš slavni renesansni graditelj Juraj Dalmatinac, od kojega se uz brzinu očekivala i kvaliteta, zbog nadolazeće turske opasnosti. Radovi su dovršeni 1464., a spomenimo i da je ime tvrđava dobila po obitelji Menčetić, koja je gradu darovala zemljište na kojemu se Minčeta nalazi.

Minčeta i danas imponira svojom monumentalnošću, a smatra se najprepoznatljivijom kulom u sklopu slavnih dubrovačkih zidina.

Provjerite cijene smještaja u Dubrovniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti