Dvorac Bežanec

Vozeći se cestom od Zaboka prema Pregradi ili Krapinskim toplicama, sigurno ćete putem zamijetiti brojne reklamne panoe na kojima se posjetitelji pozivaju u dvorac Bežanec, jedan od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskom zagorju.
Dvorac Bežanec Dvorac Bežanec

Dvorac Bežanec nalazi se u mjestu Valentinovo, na samom ulazu u grad Pregradu. Izgrađen je s prijelaza iz 17. u 18. stoljeće kao jednokatna četverokrilna građevina s unutrašnjim dvorištem, isprva u baroknom stilu, a 1830-ih je obnovljen u stilu klasicizma.

Smješten je na vrhu malog brežuljka i pruža lijep pogled na Kostelsku dolinu, dok mu okolicu krasi uređeni perivoj te aleja javora. Od arhitektonskih obilježja, izdvojili bismo dvorišna pročelja otvorena arkadama te prepoznatljivi toranj sa satom iznad glavnog pročelja. U perivoju i danas postoje par stoljeća stara lipa, ginko i platana.

Bežanec je bio vlasništvo nekoliko obitelji, a najpoznatiji su bili grofovi Keglević, barun Kollenbach, barun Schlaum-Linden te barun Ottenfels-Gschwind, podrijetlom iz Koruške. Uz spomenute velikaše, uz ovaj dvorac bio je vezan i Franjo Ksaver te Josipa Ottenfels, koja je stalno nešto dograđivala na dvorcu i oko njega, da bi nakon njezine smrti u dvorcu ostao veći broj perzijskih sagova, slika i pokućstva.

Dvorac pripada prvoj spomeničkoj kategoriji. Tijekom 1990-ih krenulo se s obnovom, a do nedavno je radio kao hotel s restaurantom (Hotel Heritage). Danas je Bežanec idilični hotel, odličan izbor za romantični vikend ili organizaciju poslovnih događanja. Otvoren je svim posjetiteljima, ne samo gostima hotela, ali uz obaveznu prethodnu najavu. Želite li posjetiti Bežanec, javite se na sljedeći telefonski broj: +385 98 9616 642.

Prijevoz do Bežanca

Osobnim automobilom iz Zagreba najlakše se stiže ako se vozi autocestom A2 Zagreb-Macelj i siđe na čvoru Zabok, odakle se zatim skrene ulijevo i vozi lokalnom cestom D507 preko Krapinskih Toplica i Čreta do ulaza u grad Pregradu, odnosno do raskrižja s cestom D206 i mjesta Valentinovo.

Ako želite izbjeći plaćanje cestarine, kod Zaprešića skrenite na cestu D1, pa ćete preko West Gatea, Luke, Velikog Trgovišća i Grubaševa izaći na već spomenutu cestu D507 koja vodi do Valentinova. Iz ostalog dijela Hrvatskog zagorja do Bežanca može se doći i cestom D206 preko Krapine i Petrovskog, dok se iz Huma na Sutli, Đurmaneca i Desinića vozi do Pregrade, gdje se zatim na raskrižju za Valentinovo skreće ulijevo do samoga dvorca.

Autobusni prijevoz između Zagreba i Valentinova vrši Presečki grupa (www.presecki.hr), koja na toj liniji tijekom radnog tjedna vozi devet puta, a preko vikenda pet do šest puta. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 54 kuna. Prvi autobusi iz Zagreba preko radnog tjedna kreću oko 6:00, a posljednji oko 19:30 sati. U suprotnom smjeru prvi autobusi kreću oko 5:00, a zadnji oko 18:30 sati. Jednom do dva puta dnevno vozi i Croatia Bus (www.croatiabus.hr), a njihova jednosmjerna karta košta 47 kuna.

Provjerite cijene smještaja u Dvorcu Bežanec

Prijava
Odjava
Soba
Gosti