Fažana

Ribarsko mjesto Fažana najpoznatije je po svojoj luci, početnoj točci za plovidbu na Brijune, ali je i samo zanimljivo i vrijedno barem nekoliko sati vašeg vremena prije ili nakon broda za taj obližnji nacionalni park.
Fažana Fažana

Fažana je još u doba Rimljana bila poznata po ribarstvu, kao i uzgoju maslina i vinove loze. Ulje i vino tada su se prevozili u amforama, pa je u Fažani početkom 1. stoljeća otvorena i radionica za proizvodnju tih antičkih posuda. Prema žigovima na njima, otkriveno je da su prvi vlasnici bili članovi senatorske obitelji Lecanii. Amfore pune maslinovog ulja i vina proizvedenog od fažanske loze uglavnom su završavale u današnjoj Austriji, Mađarskoj i Sloveniji, ali i u sjevernoj Italiji, a ponekad čak i u središtu Carstva - Rimu!

Tijekom srednjeg vijeka izgrađena je većina danas vidljivih sakralnih objekata te je Fažana u to doba postala relativno veliko lokalno središte. Tako je primjerice sredinom 18. stoljeća Pula imala oko 700 stanovnika, svega 200-tinjak više od Fažane. Danas je taj omjer neusporedivo veći - Pula po popisu stanovništva iz 2011. godine ima preko 55.000 stanovnika, a Fažana tek nešto više od 3.000.

U 20. stoljeću Fažana se od pretežno poljoprivredno-ribarskog mjesta razvila u pravo urbano središte. Bilo je otvoreno i nekoliko tvornica, među kojima je posebno bila poznata ona za preradu ribe, prije svega srdela. Ista je već 50-ih godina premještena, no tradicija 'štovanja' srdela nastavila se do danas (više o tome ispod). Kako se bližio kraj tisućljeća, tako su tvornice polako zatvarane, a Fažana se sve više okretala turizmu. Veliku ulogu u tome svakako je odigrao razvoj Brijuna nakon što su 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom. Hrvatska neovisnost i početak trećeg tisućljeća donijeli su Fažani status samostalne općine, čime je turizam dobio novi impuls te je Fažana od svega 136.000 noćenja 2001. deset godina kasnije više nego ušesterostručila promet.

Događanja u Fažani

Gotovo sva događanja u Fažani vezana su uz lokalnu ribu-hraniteljicu - srdelu! Okupljena su pod krovnim nazivom 'Mala ribarska akademija sardela' te obuhvaćaju više događanja od proljeća do jeseni.

U svibnju tako ribari na Fažanskoj školi soljenja podučavaju sve zainteresirane tajnama savršenog soljenja ribe. Lipanj donosi More na stolu, manifestaciju na kojoj se uz domaće vino može degustirati srdela pripremljena na mnogo različitih načina, slično kao na Rapsodiji u plavom u rujnu.

Središnji termin u sezoni zauzimaju dvije kolovoške ribarske fešte - Fešta od sardela i Ča ribari znaju. Ondje imate priliku saznati više o umijeću lovljenja ribe te izrade i korištenja alata za ribolov, a možete sudjelovati i u pokaznom ribolovu. Naravno, navečer možete uživati u ulovu, svom ili onom nešto vičnijih ribarskom umijeću.

Što posjetiti (znamenitosti) u Fažani

Čar Fažane prije svega leži u uličicama u kojima je natiskano mnoštvo kuća šarenih pročelja. Hodajući njima najbolje ćete upiti atmosferu ovoga gradića.

Od značajnijih građevina, posebno je značajna župna crkva sv. Kuzme i Damjana, čiji zvonik dominira cijelim mjestom. Ta je gotička crkva s baroknim elementima posvećena dvama kršćanskim mučenicima proganjanima za vladavine cara Dioklecijana. Obojica su bili liječnici i besplatno su pomagali onima kojima je to bilo potrebno, čime su mnoge pridobili na kršćanstvo. To je u očima tadašnje vlasti bio neoprostiv prekršaj te su pogubljeni krajem 3. ili početkom 4. stoljeća.

Zvonik crkve visok je 27 metara i prvo je što se opazi kada se uplovljava u fažansku luku. I dok je sv. Kuzma i Damjan najviša građevina u Fažani, istodobno se smatra crkvom najbližom morskoj razini u Istri - nalazi se na svega metar nadmorske visine!

Naravno, tu je i jedna znamenitost vezana uz srdelice - Park Sardela. Radi se o šetnici na kojoj su od 2006. godine izložene skulpture kojima su umjetnici odali počast fažanskoj ribarskoj tradiciji. Zanimljiva su i imena skulptura, inspirirana starim govorom lokalnih ribara, poput Laštre, Frege ili Ardora.

Smještaj u Fažani

Fažana, za relativno malo mjesto, raspolaže solidnim brojem ho(s)tela i ostalih smještajnih jedinica.

U samome središtu grada, kod crkve sv. Kuzme i Damjana, nalazi se hotel Marina. Osim sjajne lokacije s pogledom prema Brijunima, među njegove najznačajnije kvalitete ubraja se i vrlo dobar restaurant s terasom koja također gleda prema moru. Stotinjak metara dalje nalazi se hostel Amfora, solidno uređen i opremljen, ali bez soba s vlastitom kupaonicom. Tražite li nešto luksuznije, nešto izvan samoga mjesta nalazi se Hotel Villa Letan, objekt s bazenom i wellness centrom.

Provjerite cijene smještaja u Fažani

Prijava
Odjava
Soba
Gosti