Fužine

Prolazeći autocestom od Zagreba do Rijeke, nešto prije tunela Tuhobić proći ćete iznad mosta preko jezera Bajer. Na obalama toga jezera smjestilo se slikovito mjesto Fužine, lako prepoznatljivo po tornju župne crkve sv. Antuna Padovanskog.
Fužine Fužine

Fužine su nastale u 17. stoljeću, kad je obitelj Zrinski u tome kraju počela kopati željeznu rudaču, a otuda vjerojatno i potječe ime mjesta, budući da je fužinarstvo pojam za iskop i preradbu rude.

Turistima su, pak, Fužine poznate još od kraja 19. stoljeća, točnije od 1874. godine, kad je zabilježen prvi organizirani dolazak gostiju s Hrvatskog primorja u ovo bajkovito goransko mjesto, a predaja kaže da su više od 100 godina prije toga događaja postojala odmorišta uz Karolinsku cestu, gdje su dolazili prvi putnici i tadašnji turisti.

Znamenitosti u Fužinama

Samo mjesto i okolicu krase brojne kulturne i prirodne znamenitosti, od kojih su najpoznatije špilja Vrelo, jezero Bajer, Svetište Majke Božje Snježne, Zavičajna zbirka u Liču, park dr. Franje Račkog (prvog predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti) i crkva sv. Antuna Padovanskog.

Špilja Vrelo otkrivena je sasvim slučajno 1950-ih kad se stvaralo akumulacijsko jezero Bajer, a starost joj se procjenjuje na otprilike četiri milijuna godina. Dugačka je oko 300 metara i krasi je jezero s gorskim potokom, koji je ujedno dio porječja rijeke Ličanke. Prije 15 godina špilja je uređena za posjete, a zanimljiva je po tome što u njoj nema niti jedne stube, što je čini vrlo pogodnom za sve posjetitelje. Vrelo je otvorena za posjete tijekom ljetne sezone, najčešće od kraja lipnja do početka rujna, svaki dan od 10:00 do 18:00 sati, dok je u ostatku godine otvorena samo vikendima, od 13:00 do 16:00 sati. Cijena ulaznica je 30 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu, a grupe imaju dodatne popuste.

Crkva sv. Antuna Padovanskog građena je od 1808. do 1833. godine, na mjestu gdje se prije nalazila kapelica, a kad je dovršena, postala je najveća crkvena građevina u Gorskom kotaru i prepoznatljiv dio mjesne vizure. Unutrašnjost joj krase slike poput 'Posljednje večere', mramorni oltari i freske.

Svetište Majke Božje Snježne nalazi se u Ličkom polju, pokraj mjesta Lič. Na tom se mjestu, prema narodnoj predaji, 1733. godine ukazala Gospa u snijegu, a danas se taj blagdan slavi 5. kolovoza, kad je i tradicionalno hodočašće. Naime, mještani su u to vrijeme krenuli u obnovu crkve posvećene sv. Ivanu Krstitelju, ali im se stalno rušila, da bi 5. kolovoza zapao takav snijeg da su ljudi izgradili kapelicu u kojoj se zatim ukazala Gospa. Danas ovo Svetište krasi crkvica podignuta 2002. godine, a prije toga je tu postajala velika crkva, koja su u II. svjetskom ratu minirali Nijemci.

Jezero Bajer

Jezero Bajer najstarije je akumulacijsko jezero, od njih tri, a sva su izgrađena zbog iznimno velike količine oborina koje godišnje padnu u ovome kraju. Bajer se nalazi u nekadašnjoj dolini rijeke Ličanke i duboko je između dva i sedam metara. Ljeti se na njemu kupaju sve brojniji posjetitelji, kao i lokalno stanovništvo, a u zadnje vrijeme tu se mogu iznajmiti barke i kanui po cijeni od 40 kuna po satu.

Od 2012. godine jezerom plovi i turistički brodić po cijeni od 25 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu. Ukrcaj putnika je na pristaništu koje se nalazi oko 100 metara od jezerske brane. Brodić svakodnevno isplovljava u 13:00, 14:00, 16:00 i 18:00 sati, a vikendom dodatno i u 11:00 i 12:00 sati. Ostala dva akumulacijska jezera u blizini Fužina jesu Lepenica (pogodno za kupanje, bogato ribom – pastrva, klen, štuka, amur itd.) i Potkoš (atraktivno za piknike).

Klima u Fužinama

Kad već spominjemo kupanje, treba spomenuti da je u Fužinama klima kontinentalna, s utjecajem sredozemne klime, što onda stvara ugodna ljeta, proljeća i jeseni, dok su zime često hladne i snježne, što je i 'zasluga' nadmorske visine na kojoj se smjestilo naselje, a to je 730 metara. Tako ljeti preko dana temperature lako pređu 30 °C, ali zato noći skoro nikada nisu vruće. Naravno, čisti planinski zrak ne treba niti isticati kao nešto upitno :)

Prijevoz do Fužina i u Fužinama

Fužine su i iznimno pogodne za jednodnevne izlete, bilo da s obližnje Crikveničke rivijere dolazite u Gorski kotar, bilo da iz Fužina idete do Crikvenice i okolice na kupanje, budući da se tu radi o svega 25 – 30 kilometara udaljenosti.

Ako do Fužina dolazite osobnim automobilom, najlakše je stići autocestom A6 Rijeka – Zagreb do čvora Vrata i onda nastaviti nekoliko kilometara do središta mjesta. Postoji i svakodnevna Autotransova autobusna linija Rijeka – FužineZagreb (www.autotrans.hr), a autobus staje na stajalištu pokraj INA-ine benzinske postaje. Autobus vozi četiri puta dnevno (jedan prijepodne, jedan poslijepodne i dva navečer), a karta iz Zagreba u jednom smjeru košta 70 kuna i do Fužina se stiže za manje od dva sata.

Tko više voli vožnju vlakom, i njime je moguće stići do Fužina, budući da su one jedna od postaja na liniji od Zagreba do Rijeke. Vlak vozi četiri puta dnevno (dva ujutro, jedan prijepodnevne i jedan poslijepodnevne), a od Zagreba do Fužina mu treba od tri do četiri sata vožnje. Cijena karte u jednom smjeru kreće se 82 do 98 kuna.

Unutar Fužina posjetitelji se mogu voziti u turističkom vlakiću, čiji se vozni red može pročitati na mjesnoj oglasnoj ploči, a cijena karte je 20 kuna, dok u njega može stati do 40 osoba.

Svi oni koji bi htjeli malo romantike prilikom svog posjeta Gorskom kotaru, to im se lako može ostvariti vožnjom u kočiji kroz Fužine i okolicu. Tijekom zimskih mjeseci, umjesto kočije voze saonice, što posjetiteljima može biti još zanimljivije.

* Informacije o polascima i dolascima provjerene 24. studenoga 2012. godine.

Korisne informacije i gastronomija

Od korisnih informacija o samome mjestu, izdvojili bismo da se u Fužinama nalaze samoposluga, kafić, pizzeria, banka, bankomat, pošta, benzinska postaja, ljekarna i dom zdravlja. Za sve ljubitelje rekreacijskih sadržaja nudi se devet biciklističkih i pješačkih staza, a neke od njih imaju vrlo zanimljiva imena, poput 'staze jelena', 'medvjeđe staze', 'ribičke staze', 'staze zaljubljenih' itd.

Nezaobilazna je i vrlo dobra gastronomska ponuda, budući da većina restauranata nudi domaće specijalitete, poput divljači, žaba, šumskih plodova, jela od gljiva ili domaćeg sira. To sve možete probati u restaurantu hotela Bitoraj (uz pratnju žive glazbe), lovačkom domu Arnika ili konobi Volta.

Inače, Fužine su poznate kao vrlo traženo odredište za doček Nove godine. Osim romantičnog ugođaja zasnježenog mjesta uz jezero, jedinstvene su i po tome što se svakog 31. prosinca točno u podne slavi ispraćaj Stare godine. Od drugih događaja tijekom godine, vrijedi izdvojiti blagdan sv. Ante (13. lipnja), koji je ujedno svetac zaštitnik Fužina. Ljeti se pak održavaju Dani jagoda i Fužinarska regata jedrilica, a početkom jeseni možete posjetiti Dane krumpira.

Smještaj u Fužinama

Svi koji bi htjeli ostati u ovome kraju više od jednoga dana, mogu to učiniti ako odsjednu u hotelu Bitoraj u središtu Fužina, hostelu Fužinarska kuća ili u jednom od brojnih pansiona, planinskih kuća za odmor, lovačkih domova ili apartmana.

Provjerite cijene smještaja u Fužinama

Prijava
Odjava
Soba
Gosti