Gornja Stubica

Smještena između Stubičkih Toplica i Marije Bistrice, na sjevernim obroncima Medvednice i uz južni rub Krapinsko-zagorske županije, nalazi se Gornja Stubica. Mnogi ljudi povezuju je s Matijom Gupcem i poznatom Seljačkom bunom, ali i s Rudolfom Perišinom, najpoznatijim hrvatskim pilotom iz Domovinskog rata, što i nije ništa čudno, budući da su Gubec i Perišin rodom iz toga kraja.
Gornja Stubica Gornja Stubica

Gornju Stubicu mogli bismo podijeliti na dva dijela, odnosno brijega, zato što se na jednom nalazi župna crkva sv. Jurja i Gupčeva lipa, dok su na drugom dvorac Oršić, Muzej seljačkih buna te spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu.

Crkva sv. Jurja

Župa sv. Jurja po prvi se puta spominje 1209. godine, a crkva je kroz stoljeća nekoliko puta mijenjana i dograđivana, da bi današnji barokni izgled dobila u 18. stoljeću. Okolicu crkve krasi lijepo uređeni park s 50-ak vrsta sadnica, kao i spomenik 'Hrvatskoj majci domovini', klesan u bijelom kamenu.

Preko četiri stoljeća stara Gupčeva lipa

Desetak metara od crkve nalazi se poznata Gupčeva lipa, koja tamo raste više od četiri stoljeća, a danas je zaštićeni prirodni spomenik. Visoka je oko devet metara, dok joj opseg doseže blizu dva metra, zbog čega je i opasana s nekoliko željeznih obruča. Ime je dobila po Matiji Gupcu, vođi Seljačke bune iz 1573. godine, a legenda kaže da su se podno njenih krošanja okupljali mjesni seljaci i da je otamo krenula pobuna protiv feudalaca. Prije nekoliko godina, točnije 2007. godine, odrezano je 50-ak grančica sa stabla te su zasađene u obliku sadnica kako bi se osiguralo razmnožavanje jedinog živog svjedoka Seljačke bune.

Gastronomija u Gornjoj Stubici

Pokraj Gupčeve lipe nalazi se ugostiteljski objekt 'Klet Pod Lipom', smješten u predivno uređenoj staroj zagorskoj hiži, gdje se mogu probati brojni lokalni specijaliteti, poput zagorskih štrukli ili purice s mlincima. Iste delicije mogu se kušati u nešto udaljenijem domaćinstvu 'Lojzekova hiža', kao i u hotelu/restaurantu Puntar u samome središtu Gornje Stubice, gdje se ujedno može i prespavati.

Rudolf Perišin

Središte je Gornje Stubice Trg svetog Jurja, a njega i okolicu krasi kapelica sv. Ivana Krstitelja iz 18. stoljeća, mjesni park te spomenik Rudolfu Perišinu, kojeg smo najviše upamtili po preletu vojnim zrakoplovom u austrijski Klagenfurt. Naime, početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku, on je kao vojni pilot tzv. JNA odbio pucati na svoju domovinu uz riječi: 'Ja sam Hrvat i ne mogu pucati na svoj narod!'. Nažalost, u oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji Bljesak izgubio je život, a u njegovu čast svake se godine održava zrakoplovna priredba i kulturno-sportska manifestacija 'Susret za Rudija'.

Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu

Na susjednom brežuljku, koji se naziva Samci, pokraj dvorca Oršić, nalazi se spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, rad Antuna Augustinčića dovršen 1973. godine. Ova dvokrilna i brončana monumentalna kompozicija, s velikim brojem detalja, dugačka je 40 metara i zauzima površinu od čak 180 četvornih metara. Uz Gupčevu figuru s raširenim krilima, tu je i manja skulptura Petrice Kerempuha, kao i prikaz Bitke kod Stubice te svakodnevnog života u 16. stoljeću.

Bitka kod Stubice i Viteški turnir

U današnje vrijeme prikaz Seljačke bune i Bitke kod Stubice prikazuje se u sklopu istoimene manifestacije, koja se svake godine održava u veljači. Početkom lipnja, pokraj dvorca Oršić i spomenika Seljačkoj buni, održava se već tradicionalni Viteški turnir u Gornjoj Stubici, posebno dobro posjećen u večernjim satima, kad se prikazuje noćna opsada grada i borbe s vatrom.

Dvorac Oršić

Sam je dvorac izgrađen 1756. godine od strane grofa Krste Oršića kao jednokatna građevina u baroknom stilu, dok se ostatci prethodne srednjovjekovne utvrde i danas vide u dvorištu kompleksa. Tlocrt dvorca je u obliku slova L, a zapadno i sjeverno krilo građevine krasi desetak prozorskih otvora te arkade s dvorišne strane. Točno između dva krila dvorca nalazi se dobro očuvana kapelica sv. Franje Ksaverskog s baroknim oltarom, freskama, kao i brojnim crkvenim predmetima vezanim uz crkvenu umjetnost Hrvatskog zagorja.

Uz dvorac se nalaze i uređeni park i vrt, a desetak metara dalje, s obronaka na kojima je zasađen vinograd, 'puca' predivan pogled na Medvednicu i veći dio Stubičke doline.

Muzej seljačkih buna

Muzej seljačkih buna u dvorcu se pak nalazi od 1973. godine, a stalni je postav u njemu od 2002. godine. Ulaznicu za muzej možete kupiti u suvenirnici u prizemlju i koštat će vas 25 kuna, dok djeca, studenti i umirovljenici plaćaju 15 kuna. Ovdje ćete imati priliku vidjeti na zanimljiv način prikazanu povijest Hrvatskog zagorja i Gornje Stubice. Od izgradnje srednjovjekovnih gradova u okolici, prikaza oružja i oružanih bitki, do Seljačke bune, ukidanja feudalnih odnosa i Hrvatskog narodnog preporoda.

Prijevoz do Gornje Stubice

Budući da sada znamo što sve vrijedi vidjeti u Gornjoj Stubici, vrijedilo bi saznati i kako doći do tamo. Najlakši način jest prijevoz osobnim automobilom, a može se prići s tri strane.

Prva je autocestom A2 Zagreb-Macelj do čvora Zabok, pa se nakon naplatnih kućica skrene desno prema Oroslavju i Stubičkim Toplicama, nakon kojih slijede Donja i Gornja Stubica.

Druga varijanta jest 'stara cesta' preko zagrebačkog Podsuseda i Gornje Bistre, nakon kojih opet slijede Stubičke Toplice, a treća mogućnost jest preko Sesveta, Kašine i Bistričkog Laza. Sa sjevernog dijela Hrvatskog zagorja do Gornje Stubice može se doći i preko Zlatara, Zlatar Bistrice i Marije Bistrice.

Autobusni prijevoz između Zagreba i Gornje Stubice vrši Presečki grupa (www.presecki.hr) i to četiri puta dnevno tijekom radnog tjedna, a vikendom jednom do dva puta, s time da preko tjedna autobus ujutro vozi tri puta, a popodne svega jednom. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 52 kune, dok je povratna 80 kuna. Autobus usput staje u Podsusedu, Donjoj Bistri, Stubičkim Toplicama i Donjoj Stubici.

Vlakom od Zagreba do Gornje Stubice možete stići jednom dnevno i to u jutarnjim satima, a cijena karte u jednom smjeru iznosi 36 kuna. Vlak usput staje u Zaprešiću, Velikom Trgovišću, Zaboku, Oroslavju, Stubičkim Toplicama i Donjoj Stubici, a putovanje traje jedan i pol sat.

Provjerite cijene smještaja u Gornjoj Stubici

Prijava
Odjava
Soba
Gosti