Hvar

Otok Hvar nosi titulu najsunčanijeg hrvatskog otoka, s više od 2700 sunčanih sati godišnje, posjeduje bogato kulturno-povijesno naslijeđe još od doba Pharosa i Starih Grka, skrivene uvale uz koje se širi miris lavande jedne su od najpoželjnijih na Jadranu, a o odličnoj ljetnoj zabavi redovito pišu novine diljem Globusa.
Hvar Hvar

Središte Sunčanog otoka popularno je odredište, koje sve više stječe imidž elitne destinacije. Lijepo uređeni hoteli, restauranti i barovi privlače ljude sa svih krajeva svijeta, koji osim u dobroj zabavi uživaju i u vrijednoj kulturno-povijesnoj baštini.

U dugoj povijesti Hvar je imao više uspona i padova, no najplodnije razdoblje ipak je bilo od 13. do 17. stoljeća, kada je nastala većina današnjih znamenitosti.

Upravo je u 16. stoljeću dovršena tvrđava Fortica, velebno zdanje koje se nadvija nad gradom i s kojeg se pruža sjajan pogled na Hvar i okolni arhipelag. Nešto kasnije, u 17. stoljeću današnji je oblik pak dobila Hvarska katedrala, koja sa svojim zvonikom čini najprepoznatljiviju gradsku vizuru.

Vrlo blizu Katedrale smjestili su se Arsenal te najstarije javno (pučko) kazalište u Europi, kao neizravna posljedica procvata hvarske drame, čiji su najznačajniji predstavnici Hanibal Lucić, Mikša Pelegrinović, Marin Gazarović i Martin Benetović.

Osim što je bio predvodnik u drami, Hvar je i jedan od začetnika hrvatskog turizma. Naime, turizmom se Hvarani organizirano bave još od 1868. godine, kada je grupa uglednih Hvarana predvođena biskupom Jurjem Dubokovićem osnovala 'Higijeničko društvo Hvar'.

Kao i u opatijskom slučaju, poticaj je bio zdravstveni turizam, pa je prvi cilj Društva bio skupiti novac za igradnju lječilišnog hotela. Higijeničko se društvo za pokroviteljstvo obratilo carici Sisi, koja se pozivu odazvala te je 1903. hotel otvoren i nazvan u čast Sisi - 'Lječilišni hotel carice Elizabete'.

Provjerite cijene smještaja u Hvaru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Hvar

Karta Hvara sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Hvaru.

Prijevoz do Hvara

Kako god krenuli prema Hvaru, morat ćete brodom stići do otoka Hvara da biste stigli u istoimeni grad. Brodske linije otok najčešće povezuju sa Splitom i okolnim područjem.
Prijevoz na otoku Hvaru

Prijevoz na otoku Hvaru

Autobusni prijevoz na otoku Hvaru održava poduzeće 'Čazmatrans otok Hvar'.

Što posjetiti (znamenitosti) u Hvaru

Hvar je grad bogate povijesti s mnogo zanimljivih mjesta za posjetiti. Ako se odlučite svoje vrijeme izdvojiti i za nešto drugo osim kupanja u moru, evo nekoliko prijedloga gdje biste mogli otići.