Fortica (Španjola)

Tvrđava Fortica, poznata i kao Španjola, nalazi se nad sjevernim dijelom grada Hvara. Zajedno s gradskim zidinama, čiji se odlično očuvani ostatci i danas vide, u prošlosti je predstavljala središnju obrambenu hvarsku utvrdu.
Fortica (Španjola) Fortica (Španjola)

Izgled joj je uglavnom oblikovan u 16. stoljeću, iako joj početci sežu još u vrijeme Ilira i Bizanta. Začetci današnjeg fortifikacijskog sustava određeni su 1282. godine mletačkom uredbom o gradnji, da bi se dovršila tek 1551. godine, o čemu svjedoče uklesani grbovi na južnim vratima.

Ovu velebnu vojnu građevinu sačinjavale su kružne kule, revelini, puškarnice, topovi, zatvor, hodnici te kapelica posvećena sv. Ivanu Krstitelju, a sve to je 1571. godine spasilo brojne Hvarane od turskog napada. Osam godina kasnije, munja je udarila u skladište baruta, što je prouzročilo veliku eksploziju i oštećenje građevine, koju su u 19. stoljeću obnovili Austrijanci.

S vremenom je utvrda gubila na vojnom značenju, ali je zato dobivala sve više na turističkom, pa je 1971. godine preuređena u ugostiteljski objekt.

U Fortici, do koje vas navodi 'smeđa signalizacija' i brojne stube, danas se nalazi zbirka amfora i eksponata iz doba antike i srednjeg vijeka, a s njenih zidina pruža se jedinstveni panoramski pogled na grad Hvar i Paklene otoke.

Provjerite cijene smještaja u Hvaru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti